Shadows and Fire – Siri Kågen

Akademietelev med fantasybok

Ung forfatter med England-suksess

Siri Kågen skrev sin første bok allerede som 11-åring – men bestemte seg for at boken ikke var klar for å utgis. Boken brukte hun fire år på å skrive, og når den til slutt var ferdig følte hun at historien ikke lenger var en hun ville fortelle.

Når hun var 14 år skrev hun boken «Shadows and Fire» som derimot er tilgjengelig hos bokhandlere i England, på Amazon og Kindle, i tillegg til hos en rekke andre distributører.

Etter et år uten å komme noen vei med norske forlag sendte hun manuset til ni forlag i England. Innen en uke ønsket fem av ni forlag å utgi boken.

Dette er saken

Siri Kågen, forfatter av boka «Shadows and Fire» er tidligere elev på Akademiet VGS Drammen. Les hvordan hun jobbet fra prosjekt til ferdig utgivelse i England!

Shadows and Fire – Siri Kågen
– Jeg forsøkte først å få boken utgitt gjennom et norsk forlag, men tilbakemeldingene var som oftest at de var interessert, men ønsket at jeg skulle oversette boka til norsk først. Ettersom at jeg ville at første eksemplar skulle være på originalspråket, var ikke det en alternativ for meg.

Fantasybok med realistisk konsept

Shadows and Fire er en bok der det du ikke engang kan forestille deg plutselig blir mulig og der to motsetninger magi og vitenskap, går hånd i hånd.

Boken er skrevet på engelsk og handler om Jenny som føler at hun ikke passer inn noe sted og plutselig dras inn i et skremmende univers.

Jenny håper på at det hele kun er en vond drøm, men sakte innser at det er en ny realitet hun ikke ønsker å være en del av. Boken er en fantasybok  med et realistisk perspektiv, hvor forfatteren får magi og magiske krefter til å være et realistisk konsept.

Lang prosess før utgivelse

Siri forteller videre at prosessen med utgivelse er lengre enn folk tror.

– Når man først har valgt et forlag må det juridiske på plass. Forlaget sender ut en kontrakt og dersom man ønsker endringer er man nødt til å forhandle seg frem til disse. Denne jobben valgte jeg å gjøre selv. Jeg visste veldig godt hvordan jeg ønsket kontrakten og hvilke punkter som var viktige for meg slik at jeg hadde eierrett på boken.

Moren min er advokat slik at jeg hadde mulighet til å få god hjelp, men jeg tok for meg forhandlingene selv. Når jeg rådførte meg med henne var det hovedsakelig for å spørre om jeg hadde formulert meg riktig juridisk. Etter to uker var kontrakten signert.

Videre var hun gjennom en lang prosess med å proofreade manuset med hele gjennomgang av boken hele 15 ganger og mange avgjørelser måtte tas.

Endre Helsem med boka Shadows and Fire
Rekor Endre Helsem med boka til tidligere elev, Siri Kågen.
– Det var en lang prosess med mange avgjørelser som layout på innsiden og utsiden, dedication, ackowledgements og cover. Jeg designet coveret selv, ved å tegne digitalt freehand.

Kontroll på det kreative

Alt som har med boka å gjøre, enten det er utsiden, innsiden, det juridiske, press release og fonter har Siri selv ordnet. Forlaget sto for trykking av selve boken og distribusjon. Forfatteren understreker at dette er kanskje ikke noe for alle. Det er tungt arbeid, og man får enorm respekt for de som velger å publisere bøker uten et forlag i det hele tatt.

– Jeg er glad jeg valgte å utgi gjennom et forlag, for dersom noe skulle gått feil, så hadde jeg hatt dem å falle tilbake på. Grunnen til at jeg valgte å gjøre alt selv, ligger i at jeg liker å ha kontroll og vet nøyaktig hvordan jeg vil ha ting. Når det kommer til markedsføring og distribusjon så trenger jeg uten tvil hjelp. Dette er nemlig to områder jeg kan lite om og ikke har tid å gjøre på egenhånd.

For de som vurderer å gi ut noe, enten det er bok eller et annet produkt, så støtter jeg hundre prosent at man står for alt det kreative selv. Det gir en stolthet uten like! Samtidig anbefaler jeg et samarbeid med et selskap eller forlag som kan ”the business world”. Med mindre man kan mye om markedsføring og utgivelses-prosesser, så kan det bli utfordrende å gjøre alt selv, avslutter Siri.

Shadows and Fire – Siri Kågen

Her finner du Shadows and fire

Boken er tilgjengelig på Amazon, Kindle og hos diverse engelske bokhandlere , i tillegg til hos en rekke andre distributører som for eksempel Adlibris.

Du kan også kjøpe boken hos blant annet amerikanske Barnes and Nobel.

Siri forhandler med distributører i Norge om salg av «Shadows and Fire» i norske bokhandlere.