Elev på Akademiet norsk Restaurantskole smiler til kamera med klassekamerater i bakgrunnen

Aldri en kjedelig dag

Tett miljø, utplassering på kjente restauranter og garantert lærlingplass.

Garantert lærlingplass

For Viktor (21) og Kaja (18) er skoledagen aldri kjedelig. På Akademiet Norsk Restaurantskole lager de mat to til tre dager i uka, og er garantert lærlingplass etter to år.

Viktor Ramon Hagen (21) har alltid hatt interesse for mat.

Med en familie fra Spania har jeg funnet mye inspirasjon derfra. Vi har vært der på ferier, og pappa er veldig glad i å lage mat.

I samme klasse går også Kaja Aspdahl (18). Til tross for en times reisevei med tog hjemmefra til skolen, er hun veldig glad for at hun søkte på Akademiet Norsk Restaurantskole.

– Det er litt kaotisk på kjøkkenet noen ganger, men det er en fin flyt samtidig, sier Kaja.

– Det er mye morsomt stress, legger Viktor til.

E-post: post@norskrestaurantskole.no

Telefon: 417 80 739

Adresse: Schweigaards gate 34E, 0191 Oslo, Norge

Vurderer du kokk- eller servitørutdannelse?

Utplassering på gode restauranter

Selv om de bare har gått på denne skolen i et halvt år, har de allerede vært på utplassering. Viktor var utplassert hos restauranten Centropa på Deichman. 

– Det var en helt annen måte å jobbe på.

I løpet av det første skoleåret, vg1, har elevene fem uker utplassering. Det andre året er det syv uker.

– Vi bruker veldig mye utplassering, og har samarbeid med mange gode restauranter, forteller rektor Rolf Wenstad.

Rolf Wenstad
GARANTERER ERFARING: For rektor Rolf Wenstad er det viktig at Akademiet Norsk Restaurantskole kan garantere lærlingplasser og tilby utplassering for at elevene skal få erfaring i bransjen.


Blant annet samarbeider de med Brasserie France, selskapslokaler Oslo Militære Samfund, restauranten på Oslo Plaza, Hitchhiker, Hotel Gabelshus, og Hapolatti.

– Jeg tror vi er den eneste yrkesfagskolen i Norge som garanterer elevene lærlingplass etter utdanning, legger rektoren til.

Åpen restaurant på skolen

Elevene lager mat to eller tre dager i uka, mens resten av tiden går til klasseromsundervisning. Mye av maten elevene lager er til betalende gjester i restauranten på skolen.

– Mye kan de lære på huset, men det er mye du må ut og erfare. Våre elever blir godt kjent med bransjen, sier Rolf.

En torsdag i måneden har de åpen restaurant her på huset. I tillegg leies lokalene ut til gjester, både med og uten catering.

– Restauranten går veldig bra. Tre dager etter at jeg la ut forrige Facebook-post om åpen restaurant var det fullbooket, sier rektor Rolf.

Godt og lite miljø

Nå har skolen 40 elever, og det er maksimalt plass til 60. 

– Vi har aldri mer enn 30 elever på hvert trinn her, og det er fordi det skal være et lite og tett miljø, sier Rolf.

Hver morgen står frokosten klar til de som vil spise felles frokost.

Vi er tett på elevene hele tiden, og lærere og elever spiser lunsj sammen hver dag.

Viktor og Kaja nikker og sier at det er et veldig godt miljø.

– Det er veldig lett å snakke med alle lærerne. Selv om de er lærere blir de nesten mer venner, sier Viktor.

– De er så rolige og tilbakelente, legger Kaja til.

– Lærerne gir oss muligheten til å gjøre ting selv, og at de veileder og hjelper hvis vi trenger det, sier Viktor.

Praktisk anlagt og et snev av kreativitet

Viktor og Kaja oppfordrer andre som er glad i mat til å søke.

– Det er utrolig spennende og vi kjeder oss aldri her, sier Viktor.

– De som ikke er så gira på skriftlig arbeid hele dagen, burde søke, sier Kaja.

Rektoren legger til at denne skolen kan passe for mange.

– Unge mennesker som er forholdsvis praktisk anlagt, og i hvert fall har et lite snev av kreativitet, og kanskje ikke ønsker å bruke de tre neste årene på skolebenken – de burde søke. Og de som liker å gjøre det hyggelig for folk rundt seg. De beste kokkene og servitørene er de som er opptatt av det.

Les mer om Akademiet Norsk Restaurantskole

Fagbrev og utplassering

På vg1 er det praktisk arbeid på timeplanen i kjøkkensalen mandag og tirsdag. Onsdag og torsdag er det felles undervisning i klasserom. Fredagen er en miks av begge deler. På vg2 er det tilsvarende, men andre dager.

For Kaja var garantien om at man fikk lærlingplass et av hovedargumentene for å begynne her.

– Og jeg ville bli kjent med folk i bransjen. Det er også fint at skolen er i Oslo fordi det er sentralt.

På sin første utplassering i høst, jobbet hun på kjøkkenet på Hitchhiker, men begynte fort å fatte interesse for jobben servitørene gjorde.

– Jeg fant ut at jeg kanskje interesserer meg aller mest for servitørfaget, forteller Kaja. 

– De beste kokkene er de som skjønner det som skjer i restauranten, og de beste servitørene er de som skjønner hva som skjer på kjøkkenet, sier Rolf.

Lokale, sesongbaserte råvarer

På Norsk Restaurantskole står sesongvarer og kortreist mat på timeplanen hele året, i form av et årshjul. Rektor Rolf forteller at de vil støtte norsk jordbruk, og at de stadig løfter klimaspørsmålet.

– Det er så viktig å bruke sesongens råvarer når de er på sitt beste. Nå om vinteren er skalldyr og sjømat absolutt best. Det er ikke noen hensikt i å importere kjøtt fra andre siden av jorda, når vi har så mange gode råvarer her, sier han.

Lærer instruerer på kjøkkenet på Akademiet norsk restaurantskole
TETT PÅ: Med 6-7 lærere og maks 60 elever er lærerne tett på med hjelp og råd. Gunn Stava trives godt som lærer her.

Elevene får blant annet være med på soppturer, og å plukke urter i skogen.

– Vi var på Sørli gård i høst, og da fikk vi med mange grønnsaker tilbake, forteller Viktor.

– Jeg sorterte gulrøtter, også hang vi opp solsikker i hønsehuset så hønene kunne spise de. Jeg synes det var veldig gøy, sier Kaja.

Godt og næringsrikt

Elevene lærer også mye om ernæring og helse.

– Maten skal smake godt, men den skal også være bra for deg. Mye av det som havner i butikken er søppelmat som man ikke har godt av i store mengder. I naturfag lærer vi mye om næringsstoffer og kosthold, forteller Viktor.

Hans mål med skolegangen er å få kunnskap om matlaging og bransjen.

– Jeg har lyst til å starte en restaurant i fremtiden. Kanskje jeg kan blande tradisjonell spansk mat med mer moderne retter, sier Viktor.

Søk skoleplass

Mange muligheter med fagbrev

Fremtiden inneholder mange muligheter for elevene som har gått på Norsk Restaurantskole. Etter to år her venter to års læretid i en bedrift, for å ta fagbrev som enten kokk eller servitør. Man kan også bygge det opp slik at man tar begge fagbrevene.

– Mange tenker kanskje at hvis du har fagbrev så blir du i det yrket resten av livet, men du har mange muligheter. Du kan for eksempel komme rett inn på hotellfagskolen uten generell studiekompetanse om du ønsker det, forteller rektoren.

Restaurantbransjen er nå desperat etter kvalifisert arbeidskraft. 

– Å ta et fagbrev er ikke som å sette på bremsen, sier Rolf, som har mange års erfaring fra bransjen selv.

Det åpner mange dører videre! Kokker og servitører med fagbrev får jobb i det jeg synes er verdens hyggeligste bransje

Det har skjedd mye med restaurantbransjen de siste årene. 

– Kokk og servitør har fått et brukbart lønnsløft de siste årene, og de er ikke lenger å regne som lavtlønnede yrker, som de var for endel år siden, sier Rolf.

Han påpeker at det å jobbe mer kveld og helg i disse yrkene, ikke nødvendigvis er et minus.

– Alle yrker som er samfunnskritiske, eller i servicebransjen har litt annerledes arbeidstid enn åtte til fire. Det handler om vane og livsstil.

Akademiet Norsk Restaurantskole

  • Videregående skole som skal utdanne ungdom til dyktige fagarbeidere i kokk- og servitørfaget.
  • Liten skole med kort avstand mellom elever og lærere.
  • Vi tar på alvor at enhver elev er et unikt individ med behov for personlig oppfølging og oppmerksomhet
  • Skolen skal engasjere en engasjert og erfaren lærerstab fra bransjen som setter eleven i fokus.
  • Alle elever får personlig oppfølging av kontaktlærer, og får gjennom samtaler drøftet sin egen utvikling på skolen og spørsmål som har med skolen å gjøre.
  • Elevene får også anledning til å evaluere skolen og lærerne, og på den måten bidra til skolens utvikling.
  • Vi legger stor vekt på lærernes faglige og undervisningsmessige kompetanse, og alle lærerne er utdannet innen faget med fagbrev.
Søk skoleplass

Kontakt Akademiet Norsk Restaurantskole