Veileder og elev på Akademiet Privatistskole Drammen.

Avan følger drømmen ved Akademiet Privatistskole Drammen

– Jeg fikk en sekser på min første eksamen, roper Avan Sønderby (38) av glede. Å ta en utdannelse har hun drømt om i 20 år. Akademiet Privatistskole og Nettstudier får toppscore fra elevene dette semesteret.

Følger drømmen

Avan Sønderby har hatt sin faste plass med luftig utsikt over elva ved Akademiet Privatistskole og nettstudier i Drammen de siste månedene. Avdelingsleder Thomas Bingen har bidratt til å trygge henne foran eksamenene.

– Kroppen er sliten. Sjela har det godt. Det har vært tøft. Jeg har bodd på skolen i perioder, men det var det verdt. Det å ta en utdannelse har jeg drømt om i 20 år, sier Avan Sønderby fra Konnerud. 

38-åringen sitter på sin faste plass i et av de mest sentrale byggene i Drammen, i samtale med avdelingsleder Thomas Bingen. Utenfor ruller togene og sola glitrer i elva. For ett år siden flyttet Akademiet Privatistskole og nettstudier til lokaler over jernbanestasjonen. Med ny plassering har det aldri har vært enklere for folk i Stor-Drammen å ta opp fag fra videregående. 

Og her har Avan brettet opp ermene og startet på en reise hun har drømt om lenge. 

Avan tar fag på Akademiet Privatistskole Drammen
Avan setter pris på at elevene har tilgang til skolen med eget nøkkelkort slik at de kan komme innom og studere når det passer. Dette har vært hennes fristed for læring. 

Utdannelsen hun aldri fikk

For det er mange ting vi kanskje tar for gitt. Vi har et jevnt skoleløp fra barneskolen til videregående, utdannelsen bygges sten for sten. Men slik er det ikke for alle – av ulike årsaker.

– Jeg er kurder og kom til Norge i 1999. Jeg ble sendt på norskkurs i tre måneder før jeg havnet på videregående. Jeg kunne ikke språket, skjønte ikke fagene. Fikk eget opplegg og toere i alle fag. Jeg var så ekskludert og alene, forteller Avan. Hun tok fagbrev som kokk og har jobbet ved flere spisesteder i Drammen. Tre barn har det også blitt og nok å henge fingrene i. Men utdannelse er noe som har gnagd i henne i alle år. 

– Jeg vil så mange ting, men har ikke generell studiekompetanse. Jeg har liksom følt meg utenfor i alle år fordi det er en selvfølge for så mange, forteller hun.  

Januar 2021 tok Avan steget – for seg selv.  

Det er tøft å lære pensum fra bunnen av, ha eksamen etter tre måneder og bruke halvannet år på dette, men det er så viktig for meg. Jeg tror flere bør våge å satse om de ønsker en utdannelse.

Akademiet Privatistskole og nettstudier Drammen

Akademiet er landets største private videregående skole med 8500 elever fordelt på 14 videregående skoler, ti privatistskoler, nettstudier og barne- og ungdomsskoler.

 

Akademiet Privatistskole tilbyr eksamensrettet undervisning for deg som skal ta opp fag fra videregående som privatist. 

 

Kontakt oss:

Tlf.: 922 36 600
Epost: drammen@akademiet.no

Adresse: Drammen stasjon, Strømsø Torg 1, 3044 Drammen

 

Besøk akademiet.no for mer informasjon

Toppscore på første eksamen

Det første semesteret har hun tatt opp historie og matte. Og svaret på første eksamen har kommet inn. 

– Jeg fikk sekser på min aller første eksamen, i historie. Det er helt vilt. Jeg som aldri har studert, aldri hatt eksamen. Det er en helt fantastisk følelse, og jeg bare gleder meg til å studere mer til høsten igjen, sier Avan så gledestårene skinner i øynene og stemmen spraker litt av følelser. 

Nå lar hun seg selv drømme større enn hun har våget. Vil fordype seg i matte og fysikk, bli byggingeniør eller noe annet som frister på veien. Mulighetene er mange. Selvtilliten litt større.

– Men jeg hadde aldri klart dette uten de fantastiske folkene ved Akademiet. Lærerne har fulgt meg tett, øvd med meg og veiledet. Thomas lærte meg mye om trygghet og å stole på seg selv. Jeg føler at jeg kan oppnå det jeg drømmer om på Akademiet, sier hun med et stort smil.

141 av 146 anbefaler skolen til andre

Avan er en av mange som setter pris på skolen. Årets elevundersøkelse bekrefter at hele 141 av 146 i årets elevundersøkelse vil anbefale skolen til andre.

Hvert semester gjennomfører Akademiet Privatistskole og nettstudier en elevundersøkelse. Her er det elevene som vurderer skolen og undervisningsopplegget. Dette er et viktig verktøy der de får direkte tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke gjør det. 

– Elevundersøkelsen er viktig for oss. Basert på denne kan vi ta grep slik at vi blir en bedre skole. Det er alltid målet vårt, sier avdelingsleder Thomas, som var ny i jobben i november.

Han har jobbet tett med mange elever dette semesteret, roet eksamensnerver, veiledet og trent slik at elevene skal oppnå målene sine.

– Det er historien til Avan og mange andre som betyr noe. Det er det vi jobber og brenner for. Det er flere årsaker til at ikke alle når sine mål, men vi skal være der slik at de har det beste utgangspunktet, forteller Thomas – og legger ikke skjul på at det å bidra til en god utdannelse er noe som står hjertet nær. 

– Derfor er det så fantastisk når vi ser resultatet på denne elevevalueringen. Her fikk vi toppscore fra majoriteten av elevene som tok opp fag dette semesteret. Det betyr at vi får til det vi ønsker, sier Thomas. 

Dette hadde jeg ikke greid uten Thomas og lærerne, som har hjulpet meg masse.

Elevundersøkelsen for våren 2021

  • 141 av 146 vil anbefale skolen til andre
  • 144 av 146 gir lærerens faglige dyktighet en score mellom 4 og 6. 109 av disse gir læreren høyeste score 6.
  • 141 av 146 gir en score mellom 4 og 6 av seks når det gjelder hvor enkelt det er å komme i kontakt med skolen.
Thomas Bingen i Akademiet Privatistskole Drammen
Thomas Bingen er avdelingsleder ved Akademiet Privatistskole og nettstudier i Drammen. Det han liker aller best med jobben er å se elevene lykkes med å forbedre karakterene.

Flere er opptatt av utdannelse

– Det Avan får til er jo helt fantastisk. Hun har vært både frustrert og sliten, men aldri gitt seg. Vi har trent og pugget, og da er det ekstra gledelig når hun lykkes, sier han.

Thomas forteller at de merker et økt fokus. Pandemien har ført til at mange har fått øynene opp for hvor viktig det er å ha en utdannelse i bunn, at det finnes mange trygge yrker der ute – om man bare prioriterer å ta opp de fagene som mangler for å komme inn på den skolen man ønsker. 

– Vi har aldri hatt så mange henvendelser som det siste året, påpeker Thomas. 

En av de mest populære privatistpakkene er «generell studiekompetanse med 23/5-regel». Med denne pakken trenger du kun seks fag og fem års praksis for å få generell studiekompetanse. Du kan starte på fagene når du selv ønsker, men må fylle 23 år samme år som du søker høyere utdanning.

Avan og Thomas prater sammen utenfor Akademiet Privatistskole Drammen
Avan er ikke sikker på hva hun ønsker å studere når hun er ferdig med ta opp fag, men har oppdaget at hun synes matte og fysikk er veldig spennende. Det kan åpne mange dører for fremtiden. 

Velg hvordan du vil studere

Som student ved Akademiet Privatistskole kan du velge om du vil ha undervisning på nett, i klasserommet på skolen – eller begge deler.

–Tenk, du trenger kun å bruke halvannet år av livet ditt for å sikre deg et vitnemål som kan ha stor betydning for fremtiden din. Det kan være tungt å sette i gang, men det er ikke mye tid på veien til drømmejobben. Vi kan ikke påvirke eksamensresultatet, men vi kan bidra til at du gjør det best mulig og er godt forberedt før eksamen. Her jobber vi for at alle skal lykkes,påpeker Bingen og smiler mot Avan.

Avan er kjapp med å smile tilbake. 

– Dette hadde jeg virkelig ikke greid uten dere. Jeg har bare lyst til å gi Thomas verdens største klem, sier hun og ler. 

– Og den klemmen skal du få, så fort smittevernstiltakene letter, sier Thomas og sender Avan ut i sommersola til en velfortjent ferie. 

Se vårt fagtilbud her