Carl poserer sammen med vertsmor og vertsbror i matchende julegensere
USA

Carl er på utveksling i Oregon i USA

Han har alltid vært litt ekstra glad i USA, nå lever han livet som utvekslingselev et helt år på nordvestkysten av landet: – Helt fantastisk!

Meld interesse

Alle kjenner alle

Carl går på en relativt liten skole i USA, med ca. 400 elever. Fordelen med det er at alle kjenner alle, og at det var enkelt å bli kjent med elevene på skolen.

Han søkte Classic Program i USA og ønsket seg til både California og Oregon. Det var tilfeldig hvor han kom, og at han endte opp i Oregon. Skolen han går på heter Corbett High School og ligger rett utenfor Portland.

Allerede andre dagen i USA begynte han på fotball, selv om han nesten ikke hadde sovet på to dager på grunn av jetlag.

Vertsbroren min inviterte meg med på fotballaget og det var skikkelig moro. Da kom jeg inn i miljøet med engang. Nå har jeg fått en kompisgjeng som jeg garantert kommer til å ha for resten av livet. Vi har allerede avtalt at de skal komme på besøk til Norge.

Bli med oss på utveksling til USA – Har du lyst til å oppleve skikkelig High School Spirit? Amerikanere sier ofte at High School er den beste tiden i livet.

Litt som på film

Han synes det var veldig kult å starte på amerikansk skole, og forteller at veldig mye er akkurat sånn man har sett det på film, men så er det noe som er annerledes også.

– Både skolen og alle i byen min pynter og går all inn når det er høytider og spesielle merkedager. For eksempel pyntet man både hage, hus og til og med biler til Halloween og jul, og på skolen var det et stort Valentine’s-arrangement hvor man kunne sende brev og godteri til andre folk på skolen.

I løpet av et skoleår er det fire skoledanser, hvor «Prom» er den største og mest seriøse. Her er det dresscode og mange av elevene leier dress og kjole. De andre dansene er litt mer uformelle, og man kan komme i det man selv vil.

Livet på skolen i USA

Ifølge Carl er skolen litt annerledes i USA enn i Norge. For eksempel er det litt oftere prøver og at de fleste prøvene legges inn på karakterkortet ditt. Han tar fag som psykologi, amerikansk historie og verdenshistorie, avansert engelsk litteratur, engelsk og algebra.

Noen fag er vanskeligere enn andre. Jeg vil si at skolen kan være litt mer intens enn i Norge, men man får god hjelp av både Akademiet Utveksling og skolen her i USA til å legge en god plan for å komme seg gjennom fagene.

Han har bare ros å gi om Akademiet Utveksling.

– Oppfølgingen har vært veldig bra. Når jeg har hatt spørsmål om fag eller andre ting, har jeg fått svar med engang. Jeg er veldig fornøyd! Det eneste faget han mangler er fremmedspråk – tysk.

Det skal han ta som privatist i løpet av tredjeklasse på videregående når han er tilbake i Norge.

Har det fint med vertsfamilien

Carl forteller at han har vært ekstremt heldig med vertsfamilien sin.

– Jeg bor sammen med vertsmoren min og sønnen hennes, som er ett år yngre enn meg. Han har lappen og kan kjøre oss rundt på kamper, trening og opplevelser. Det er veldig praktisk for å komme seg rundt.

I påskeferien reiser han til Hawaii sammen med vertsfamilien sin. Det var helt tilfeldig at familien hadde lyst til å reise dit akkurat i år.

Opplevelser står i kø

Sammen med familien har han også reist på flere lokale opplevelser i nordvest-området av USA. For eksempel kjørte de til kysten og fikk oppleve en helt fantastisk utsikt utover en flere kilometer lang strand. Familien har en egen hytte ved slalåmløypa i fjellet, og Carl er ofte på ski der med familien eller venner fra skolen.

I tillegg er storbyen Portland, som er den største byen i Oregon, bare en kort kjøretur unna.

– Jeg bor i en ganske liten by, men det er mange byer og opplevelser rundt meg som kan nås bare med en kort kjøretur.

Da Carl vurderte utveksling var han litt bekymret for om han kom til å gå glipp av mange ting hjemme i Norge.

Men det er jo ekstremt mye som skjer her i USA. Det er hele tiden nye opplevelser, og jeg får oppleve sikkert ti ganger mer her enn jeg ville gjort hjemme.

Bli med på det som skjer!

Hans beste tips til andre som skal på utveksling er bli med på en sport eller klubb med en gang man kommer.

Bli med på et idrettslag eller en klubb med en gang. Det er en veldig grei måte å få venner og komme inn i gjengen. Si ja til alt!

I tillegg til Carl, er det én annen norsk utvekslingselev som går på skolen hans. Det er også tre internasjonale elever fra Nederland, Brasil og Spania.

– Vi har vært på tur til Disneyland sammen med utvekslingselevene. Ellers reiser vi mye på skolekamper i volleyball, basketball og amerikansk fotball. Det er skikkelig morsomt!

Alltid drømt om USA

– Jeg synes USA har vært veldig spennende hele livet mitt. Moren min var utvekslingselev i Pennsylvania da hun var ung, og for ikke lenge siden reiste vi for å besøke hennes vertsfamilie. Til sammen har jeg vært tre ganger i USA og synes det er veldig ålreit her.

Han påpeker at en av de største forskjellene mellom USA og Norge kanskje er at det er veldig god infrastruktur hjemme i Norge. Der er det enklere å komme seg rundt med buss, tog eller trikk, mens man i USA er mer avhengig av å kjøre bil.

Men når det kommer til klima er Oregon drømmestedet.

– Det er som Spania om sommeren og som Norge om vinteren. Helt perfekt!

Meld din interesse

Kontakt Akademiet Utveksling