To elever og fransklærer på Akademiet VGS Heltberg Bislett
For deg som vil litt mer

Elever mottok DELF-diplom på Akademiet

Henriette og Luca er vg3-elever på Akademiet VGS Heltberg Bislett. Denne våren fikk de satt franskkunnskapene på prøve og gjennomførte DELF med glans.

DELF gir mange fordeler

Med sertifisert diplom på nivå B1 har både Henriette og Luca mulighet til å søke seg inn på høyskoler og universiteter i fransktalende land etter sommerferien. Det gir også andre klare fordeler, som forberedelse før avsluttende eksamen og ikke minst at sertifisert kompetanse er en kjempebonus på CV’en.

– Vi fikk svar på prøven for to uker siden. E-posten var formulert på fransk og jeg måtte åpne den helt for å se hva det stod. Det kriblet litt da og jeg var veldig usikker på om jeg kom til å bestå eller ikke. Følelsen av å klare det var skikkelig bra. Og da jeg hentet selve diplomet på Fransk Kulturhus og fikk se poengsummen ble jeg utrolig stolt av meg selv!

Henriette og Luca snakker med en lærer på Akademiet VGS Heltberg Bislett

Henriette tar fransk 3 på Akademiet VGS Heltberg Bislett og forteller at hun måtte jobbe mest med uttalen i forkant av DELF-prøven.

Hun og medelev Luca har øvd systematisk det siste halvåret for å bli mest mulig klar for det som skulle komme.

Dette er DELF

«Diplôme d’études en langue française» er offentlige franske diplomer som viser nivået ditt i fransk. Det er tilsvarende for norskprøven i Norge og prøven Akademietelevene tok tilsvarer B1-nivå.

Bra på CV'en

– Forberedelsen til DELF og hele prosessen har motivert meg kjempemasse. Det hjalp også utrolig mye til eksamen i fransk.

– Også kan jeg bruke det på CV’en min. Det er alltid et pluss å ha sertifisert kompetanse i et språk, sier Luca.

Luca forteller at han selv har hatt utfordringer med skriftlig kompetanse, men at han følte han mestret det muntlige godt i forkant.

Fordelen med DELF er at man ikke nødvendigvis må være best på alle de ulike delene som er viktig for å mestre et språk. Du blir testet i både muntlig, skriftlig og språkforståelse. Det er totalen som teller. Så er man god på bare én av tingene, kan man likevel klare seg bra – dersom man øver godt i forkant vel og merke.

For å oppnå et diplom må man bestå mer enn 50 % av prøven.

Henriette klarte hele 68 av 100 og er veldig fornøyd med resultatet.

Men hun understreker at det var en litt annen vurderingssituasjon enn det hun var vant med fra før.

– Vi kunne ikke bruke noen form for hjelpemidler. Da fikk vi kjenne på stress og måtte lære oss å håndtere det. Det lærte vi mye av!

Heldigvis var sensorene støttende og hyggelige og mellom øktene var det lagt opp til gode pauser.

Vi hadde en skrivedel, en lyttedel og en muntlig del. Jeg anbefaler alle å øve seg skikkelig på lytteforståelsen i forkant. Det er en viktig del av prøven og her er det lett å gjøre feil fordi det ofte blir brukt synonymer i alternativene.

– Også bør man forberede seg på at skriveøkten er for hånd, smiler Henriette.

To elever og fransklærer på Akademiet VGS Heltberg Bislett
SAMARBEID: Det at de sammen kunne dele prosessen mot DELF har vært fint. Da kunne de øve sammen og hjelpe hverandre med ulike forbedringspunkter.

Fornøyd lærer

Fransklærer Genevieve er selvfølgelig strålende fornøyd med både innsats og resultat:

– Ikke bare imponerte de seg selv, men de imponerte virkelig meg også. Jeg er så stolt og glad.

Dette er ikke bare noe de legger i en skuff for å støve ned, men kunnskap de kan bruke resten av livet!

DELF vil nemlig være gyldig resten av livet til Bislett-elevene, som kan velge å studere eller jobbe i et fransktalende land dersom de skulle ønske det nå eller senere i karrieren.

Elevene er takknemlige for at læreren foreslo testen og at de har fått muligheten av skolen sin.

Det er ikke sikkert vi ville fått denne muligheten på andre skoler. Kanskje er det enklere å gjennomføre fordi det er en liten skole med mer personlig oppfølging på Akademiet.
Søk skoleplass

Kontakt Akademiet VGS Heltberg Bislett