Fotballbanen i England med sola i bagkgrunnen

– Forelsket meg i fotball på nytt

Helle Marie er på utveksling i Loughborough i England og satser på fotballdrømmen. Her lever hun livet som student med trening og fotball, venner og skole.

Drømmen om engelsk fotball

Som liten drømte hun om å spille proffotball i England. Da hun for noen år siden fikk en idrettsskade og virkelig hadde behov for å komme litt bort og få en slags ny start, kom hun over den nye destinasjonen i England: Loughborough – en talentfabrikk for de med interesse for fotball og andre utallige idretter.

Helle Marie er toppidrettselev med fokus på fotball i Trondheim, og tenkte at det kunne passe bra. Det tok ikke lang tid før hun sendte inn et interesseskjema og tok kontakt med Akademiet.

Det at jeg får oppleve å bo og spille fotball i England allerede på videregående, er virkelig helt perfekt!

Bor på campus

Og hun har ikke sett seg tilbake. Hun roser miljøet og kunnskapen til de som jobber på skolen hennes, Loughborough College.

– Her er damefotballen mer utviklet. Jeg får utrolig god oppfølging og alle passer på at jeg har det bra, både mentalt og fysisk. På grunn av idrettsskaden min får jeg tilpasset trening og jeg føler meg skikkelig godt ivaretatt!

I England bor hun på skolens campus sammen med elever fra hele verden. Slikt blir det god stemning av.

De lager mat, spiser, trener og gjør skole sammen – og noen ganger overnatter de til og med hos hverandre.

Det blir et tett bånd og vi er «på» hverandre 24/7. Samholdet her er virkelig helt unikt, og jeg har fått venner for livet!

Mye tid til fotball

For Helle Marie, har livet i England gitt mersmak og hun er allerede nå ganske bestemt på at hun vil tilbake igjen, selv om hun også ser frem til russefeiring og gode venner hjemme i Norge i vg3.

– De har et universitet her, så det er en stor mulighet for at jeg kommer tilbake for å studere etter videregående – og kan fortsette å spille for Loughborough Lightning.

En vanlig uke består av mange timer med trening og kamp, i tillegg til skole og restitusjon.

I tillegg til Akademiet digital undervisning, har Helle undervisning med fag som treningsledelse og karrierevalg innen idrett på Loughborough College. Tirsdager og fredager har hun treninger med skolelaget, og hver onsdag er det kampdag.

Hun får også trene sammen med det semiproffe laget Loughborough Lightning. De har treninger flere ganger i uka og kamper på søndager. Loughborough Lightning er et universitetslag som har god tilknytning til andre profflag som Westham og Leicester Academy, så veien derfra til andre større lag kan være kort.

Digital undervisning via Akademiet 

For å få året godkjent på utveksling, tar Helle noen av fellesfagene sine gjennom digital opplæring fra Akademiet. Akademiet Utveksling dekker en pakke med digital undervisning slik at man skal få fagene man trenger i løpet av vg2.

– Man må være selvstendig og kunne balansere begge deler, og det kan være en tøff mental kamp av og til – men det er virkelig verdt det!

Studentby og bra campus

Én ting som er annerledes i England enn i Norge er at alt er laget av mur, påpeker Helle Marie.

– Og så er gatene mer travle – det er masse folk og masse som skjer – spesielt i London.

Til sammenligning er Lougborough en ganske liten by med gåavstand til det meste. Men de har et godt busstilbud både rundt på campus og til sentrum.

– På campus er det koselig å gå rundt, og det er enkelt å komme seg til sentrum, treninger og kamper. På campuset har vi tilgang til et stort og velutstyrt treningssenter, som ligger kun 7 minutter unna til fots. Det er skikkelig kult der!

Rugby, fotball og minner for livet

Hun har allerede rukket å oppleve masse gøy i løpet av utvekslingsåret. For eksempel elsker hun stemningen hver gang hun er på rugby-kamp!

– Det er en idrett jeg ikke kjente til fra før av, men det er faktisk utrolig gøy på kamp. Stemningen og kulturen er helt unik!

Hun forteller også at flere av de mest minnerike øyeblikkene hun sitter igjen med er fra fotballbanen.

– Så er det alle de små stundene – som å bli kjent med andre elever toppidrettselever fra hele verden.

God oppfølging

Hun roser informasjonen hun fikk i forkant av utvekslingsoppholdet.

– Jeg er en av de første som har reist hit fra Norge og føler jeg fikk god informasjon i forkant.

Hun synes også det har vært godt å vite at det alltid er ansatte tilgjengelige i Akademiet Utveksling dersom det skulle være noe. Heldigvis har hun ikke hatt behov for det i løpet av utvekslingsåret.

– Jeg vet at de er der dersom jeg skulle trenge dem.

På Loughborough College har de egne team som jobber med å ivareta elevene.

– For eksempel har vi jevnlige statussamtaler. De skjønner godt hvor hardt det kan være å være student og samtidig drive med idrett på et så høyt nivå.

Hun forteller at både lærerne og trenerne er utrolig hyggelige og virkelig vil alle vel.

Som et hjem nr. 2

Hennes beste tips til elever som vurderer utveksling er å forsøke å være utadvendt og hive seg i å snakke med folk:

Første dagen min her måtte jeg hoppe i det og gå bort til en gjeng jeg ikke kjente. Det var dritskummelt! Men man må bare gjøre det. Heldigvis blir det enklere når man begynner på skolen!

Hun sier at det verste som kan skje er at du ikke liker det og må reise hjem.

– Dette året har allerede gitt meg så mye. Jeg føler jeg har vokst masse på det og jeg har fått et helt nytt forhold til fotballen. Bare det å komme seg på et nytt sted med så bra folk har gjort at jeg har forelsket meg i fotballen helt på nytt.

Hun er over halvveis i oppholdet, men tenker ikke så mye på hjemreisen enda. Selv om hun ikke har lyst til å reise fra de nye vennene hun har fått her, vet hun at det ikke er langt tilbake.

– Det er fordelen med England – det er jo mulig å reise tilbake! Lougborough har allerede har rukket å bli som et hjem nr. 2 for meg, og jeg håper virkelig å komme tilbake.

Meld din interesse

Kontakt Akademiet Utveksling