Elev spiller på piano på Akademiet Realfagsskole Drammen

Skoleregler Akademiet Realfagsskole Drammen

Her kan du lese gjeldende skoleregler på Akademiet Realfagsskole Drammen.

Skoleregler

Skolereglene er gitt med hjemmel i privatskoleloven § 5A-7.
Skolereglene er vedtatt av skolens styre 17.09.2024.

Formålet med skolereglene er å fremme gode arbeidsvaner og god orden, og slik legge til rette for et godt skole- og læringsmiljø. Skolereglene skal bidra til godt samarbeid, trivsel, respekt og medansvar.

I alle saker som behandles etter disse reglene, skal hensynet til barnets beste ligge til grunn.

Elevens rettigheter og plikter

§12-2 Retten til et trygt og godt skolemiljø

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring.

§12–3 Nulltoleranse mot krenkende oppførsel

Eleven forplikter seg til å rette seg etter bestemmelser i lov, forskrift, reglement og instrukser, herunder også dette reglement, som har til hensikt å sikre alle våre elever et trygt og godt læringsmiljø – fritt for krenkende adferd. Alle våre elever er forpliktet til å bidra slik at vi kan skape en skole som fremmer våre elevers helse, inkludering, trivsel og læring.

Elever har rett og plikt til å møte på skolen, og delta i den planlagte undervisningen hver dag. Unntak fra dette er at det foreligger gyldig grunn til fravær, som for eksempel sykdom eller innvilget permisjon. Melding om sykdom skal varsles av en foresatt per SMS på skolens kontakttelefon.

Elevene har rett til rådgivning om utdanning og yrkesvalg, jfr. Privatskolelova § 3-11. Elevene har rett til rådgiving om sosiale og personlige forhold § 3-11

Skolen kan gi en elev permisjon, dersom eleven får opplæring som samlet sett er forsvarlig. Søknad om permisjon skal være begrunnet, og sendes i god tid digitalt på e-post til mentor eller rektor avhengig av lengde på fraværet. Alt fravær kan medføre fare for manglende vurderingsgrunnlag eller redusert læringsutbytte i fag. Det er elevens ansvar å holde seg faglig oppdatert i samråd med faglærer og mentor. Mentor behandler fravær for enkelttimer og opp til tre dager. Ved fravær over tre dager, behandles dette av rektor i samråd med mentor. Elever plikter å møte presis til undervisningen.

Eleven plikter å delta aktivt i opplæringen slik at læreren får grunnlag til å vurdere elevens kompetanse i faget.

Elever må vise respekt overfor medelever, lærere og øvrig ansatte og foresatte. Elever skal opptre hensynsfullt og hjelpsomt.

Elever skal bidra til å holde ro og orden på skolens område, og på vei til og fra skolen.

Elever skal behandle skolens undervisningsmateriell, inventar, skolebygning og gjenstander på utearealet med varsomhet. Skadeverk og unødig forringelse er ikke tillatt.

Mobiltelefoner og annet privat elektronisk utstyr, skal være avslått og levert til lærer dersom annet ikke avtales med læreren.

Energidrikk, tobakk, snus, el-sigarett og alkohol er ikke tillatt på skolens område, og på arrangementer og turer som skolen og FAU har ansvar for. Bruk/besittelse av rusmidler er forbudt og straffbart.

Det er forbudt å ha med seg farlige gjenstander eller våpen til skolens område.

Det er ikke tillatt å bruke skolens internett eller annen kommunikasjon til å laste ned eller spre pornografisk, rasistisk eller annet materiale som kan oppfattes som krenkende eller som er i strid med norsk lov. Elever skal unngå farlig eller uhemmet voldsom lek. Skolens personale kan avbryte og forby lek de mener ikke samsvarer med skolens formål eller kan regnes som risikofylt.

Organisering av skoledemokratiet

Elevrådsrepresentasjon: Alle klasser skal velge elevrådsrepresentanter som talspersoner for deres meninger og forslag. Representantene møtes regelmessig for å diskutere aktuelle saker og fremme elevenes interesser.

Valgprosesser: Valg til elevråd og andre elevstyrte organer skal være demokratiske, rettferdige og transparente, og alle elever oppfordres til å delta.

Medbestemmelse i skoleutvikling: Elever skal ha mulighet til å delta i beslutningsprosesser som angår skolens utvikling. Dette inkluderer utforming av skolens regler, aktiviteter og prosjekter.

Åpne kanaler for dialog: Skolen skal sikre åpne kanaler hvor elever kan uttrykke sine meninger og bekymringer, og hvor de får saklige og respektfulle tilbakemeldinger.

Undervisning om demokrati: Elevene skal lære om demokrati, rettigheter og ansvar, og hvor de kan utvikle ferdigheter i å delta i demokratiske prosesser.

Konsekvenser av brudd på skolereglene

Brudd på skolens regler vil resultere i relevante reaksjoner mot eleven. Om nødvendig iverksettes refsingstiltak. Virkemidlene skal stå i forhold til bruddets karakter for å skape et trygt og forutsigbart skolemiljø. Eleven skal ha mulighet til å forklare seg.

Følgende virkemidler kan brukes:

  • Lærer gjennomfører samtale med eleven med sikte på veiledning, eventuelt for å få klarhet i hva som har skjedd og hvorfor det skjedde.
  • Megling mellom ulike parter i en konflikt med sikte på fredelig konfliktløsning.
  • Rektor/lærer kan ta eleven(e) til side eller ut av gruppen for å drøfte situasjonen slik at det kan skapes felles forståelse for hvorfor situasjonen oppsto, hvordan den burde vært løst og hva vi kan gjøre for å unngå en tilsvarende situasjon igjen.
  • Foresatte kan innkalles til konferanse vedrørende elevens situasjon.
  • Farlige gjenstander og/eller rusmidler/tobakk/el-sigarett/energidrikk beslaglegges og foresatte kontaktes.
  • Bruk/besittelse av narkotika er forbudt og kan straffes etter legemiddelloven § 24 med bøter eller med fengsel i inntil 3 måneder. Alle tilfeller politianmeldes (§31) og eleven bortvises fra skolen umiddelbart og inntil 3 dager.
  • Elever som roter til eller ødelegger noe, må rydde og vaske etter seg og/eller eventuelt reparerer ødelagte ting. I spesielle tilfeller, kan det reises erstatningskrav mot foresatte. For skader elever har utøvd på medelevers eiendeler, må foresatte kreve erstatning fra skadevolders foresatte.
  • Eleven på årstrinn 1.-7. kan bortvises fra enkelttimer, eller for resten av dagen. På årstrinn 8.-10. trinn kan elever bortvises i inntil 3 dager. Rektor vedtar bortvisningen som enkeltvedtak etter å ha rådført seg med lærerne eller andre som kan være part i saken. Bortvisning skal så langt som mulig skje i samråd med foresatte. Foresatte skal varsles i rimelig tid før bortvisningen iverksettes.

Klagemuligheter

Enkeltvedtak kan påklages i samsvar med Forvaltningsloven. Klageinstans er Statsforvalter.

Akademiet tar mål av seg å være Norges beste og mest fremtidsrettede skole. Vi ser hver enkelt elev, bygger på tillit og ønsker at skolen skal være elevens andre hjem.

E-post: ard@akademiet.no

Telefon: +47 31 01 19 55

Adresse: Landfalløya 24, 3023 Drammen

Postboks: Landfalløya 26, 3023 Drammen

Kontakt Akademiet Realfagsskole Drammen