Pizza og koding
Prosjektet var initiert og arrangert av fem elever ved Norges Realfagsgymnas Sandvika. De organiserte hele arrangementet selv – fra å søke midler fra Erasmus+ til å invitere foredragsholdere fra blant annet Cisco, Sopra Steria og NMBU.
Også lærere fra Akademiet Sandvika og Norges Realfagsgymnas Sandvika stilte opp på arrangementene som både veiledere og foredragsholdere.
En vekkerklokke for fremtiden
Vinneren av Hackathon Lite ble Herman Hægh (Sandvika VGS), som imponerte dommerne med en fysisk vekkerklokke integrert med AI.
Klokken bruker tekst-til-tale og GPT-4o for å lese nyheter, viser værmeldingen og justere alarmtid basert på trafikkinformasjon. Målet: Å sørge for at du aldri forsover deg til bussen igjen.


Busssjekkeren
Andreplassen gikk til Oscar, Lars, Eirik og Vilmer for “Bussjekkeren”.
Det er en alt-i-én-app for å ikke gå glipp av bussen. Den har nedtelling til når bussen din går, som kan vises som en widget. Den har alarm, som vekker deg før stoppet ditt om du sovner, og en gjenglemt-funksjon som lar deg se når bussen kommer tilbake igjen for å hente det man glemte.
Hva skjer’a verden?
Tredjeplassen gikk til Christopher, David, Sebastian og Magnus med «Hva skjer’a verden»: Et nyhetsbrev som gir deg info om alle temaer du abonnerer på.
Etter bare et par tasteklikk vil kan kunne få daglige e-poster med AI-oppsummering av samtlige saker hentet ut fra NRK og VG.

Læring, ledelse og fellesskap
To av initiativtakerne Philip Nissen-Lie Trøen og Kaja Funderud Skomakerstuen, elever ved Norges Realfagsgymnas Sandvika, uttrykte stor begeistring for prosjektet:
Tiden har gått utrolig fort Vi er så takknemlige for alle som har bidratt – fra foredragsholdere og mentorer til sponsorer og deltakere. Dette har vært en fantastisk reise.
Jeg synes prosjektet gikk veldig bra, det var superlærerikt og jeg møtte utrolig mange kule mennesker. Jeg synes det morsomste var å høre på foredragene og snakke med foredragsholderne.
Prosjektet ble støttet av Erasmus+ og Akademiet stilte med lokaler og ressurser. Lær Kids Koding bidro med utlån av PC-er til deltakerne som trengte det, og Norconsult bidro med premier.
Inspirasjon fra norske teknologiledere
Flere profilerte teknologer deltok som foredragsholdere og mentorer under Hackathonet:
- Silvija Seres, teknologiinvestor og styremedlem, beskrev opplevelsen som en av de mest inspirerende hun har hatt det siste året: «Disse ungdommene lærer ikke bare å kode – de lærer å lede og bygge. De er fremtiden, jeg er imponert.»
- Helge Presterud Astad fra Lær Kidsa Koding! fremhevet viktigheten av å også utforske de de ideene som ikke havnet på pallen, og betydningen av mangfold i IT-bransjen: «Veldig gøy å snakke med de unge deltakerne og prøve å inspirere de til nye ideer».
- Geir Arne Hjelle, fra Real Python, holdt introduksjonskurs i Python.
- Ingrid Kolderup fra Cisco holdt et inspirerende foredrag som representant for «Jenter og teknologi».
- Jonathan Granskog, senior research scientist i Runway – selskapet som er verdensledende innen AI-generert video, holdt foredrag for deltakerne.
- Morten Munthe, professor ved NMBU, delte av sin ekspertise til deltakerne.
Hackathon Lite Sandvika
Med støtte fra Erasmus+, Akademiet og en rekke teknologiprofiler, fikk deltakerne utforske kunstig intelligens, lære programmering og utvikle egne prosjekter under Hackathon Lite Sandvika.


