New Zealand
Akademiet Utveksling

Iben tar vg2 på Nayland College i Nelson, New Zealand

Det er veldig, veldig fint her i New Zealand.

Meld interesse

– I’m a Kiwi

Jeg bor hos vertsfamilien min i Nelson, helt nord på sørøya og trives veldig. Vi er de første utvekslingselevene etter covid, så folk er veldig interessert i å bli kjent med oss. Det er veldig gøy!

Mellomstor by rik på opplevelser

Jeg er veldig fornøyd med valg av sted. Byen er akkurat passe stor med fine shoppingmuligheter, aktiviteter og opplevelser. Det bor omtrent 60 000 innbyggere i Nelson. I tillegg er de lokale utrolig hyggelige, og det er tilrettelagt for aktiviteter, tilbud og happenings i byen hele tiden. Det er for eksempel mye sosial aktivitet i parkene som volleyball og basketball hvor folk i alle aldre blir med. Her føler man seg mye mer som en del av felleskapet enn hjemme i Norge.

Iben med venner i New Zealand

Gjestfrie og gavmilde newzealendere

Jeg valgte å reise til New Zealand fordi jeg tenkte at jeg aldri hadde funnet på å reise dit kun på ferie. I tillegg har jeg en venn av familien som har skrytt veldig av de lokale her. Han karakteriserte de som gjestfrie, gavmilde og utadvendte folk og det stemmer på en prikk! Jeg er veldig glad i å prate og det får nok vertsfamilien min føle på. Sånn sett føler jeg at jeg matcher veldig bra med kiwis her nede.

Det er nok maten som var det jeg synes var mest annerledes. På skolen har de egen kantine hvor det selges både hamburger, fries og kaker hver dag. Jeg lager heller niste hver morgen, for å forsøke å spise litt sunt mens jeg er her nede. Maten i New Zealand er nok ganske lik som i USA. Jeg er heldig, fordi vertsfamilien min spiser sunt og lager gjerne mat fra bunnen av!

Iben i new zealand

Nayland College og dramaklasse

Skolen jeg går på heter Nayland College. Her har jeg fag som drama, mat og helse, gym, algebra, psykologi og engelsk. Jeg driver ikke med drama i Norge i det hele tatt, men tenkte jeg skulle ta det fordi det var så langt utenfor komfortsonen. Det er jo morsomt å utfordre seg litt!

Iben med klassekamerater fra new zealand
Klassefest i new zealand

Nå er vi kun 10 internasjonale elever på skolen. Jeg synes ikke det har vært noe problem å bli kjent med andre elever, så lenge man er åpen og inkluderende selv. I starten kan det være lurt å nesten invitere seg selv med på ting, da løsner det etter hvert.

Ski, strikkhopp, sommer og strand

Jeg er veldig heldig med at vertsfamilien min drar mye på turer. For bare en måned siden dro vi til Wanaka, en skiresort litt lenger ned på sørya og stod på ski. Det var kjempegøy! Vi har også dratt til Queenstown og testet ut å hoppe i strikk. Det var veldig kult. Dersom du har mulighet til å ta en tur til Queenstown, så anbefaler jeg virkelig den byen.

Fremover har jeg snart sommerferie og da reiser vi til vertsfamilien sitt sommerhus i Golden Bay. Jeg håper også å få tatt en tur til de andre norske utvekslingselevene som holder til i Auckland, reise på konserter og generelt bare oppleve sommer i New Zealand.

Jeg har ikke angret i det hele tatt på at jeg reiste på utveksling. Men jeg var ordentlig stressa for at jeg skulle gå glipp av ting hjemme, før jeg dro.

Ikke stress over ting du «går glipp av» hjemme

Alt det du opplever som utvekslingselev veier 1000 ganger opp for det som skjer hjemme. Så dersom du har lyst til å reise, gjør det!

Jeg har også innsett at jeg ikke er så hjemmekjær. Jeg vet jo at jeg ser igjen alle der hjemme uansett. Og her nede er det så utrolig mange flotte mennesker og så mye morsomt som skjer, at jeg egentlig ikke har så mye tid på å dvele på alt det man savner hjemme.

Vær initiativtaker og prat åpent med vertsfamilien din

Mitt beste tips er at du må være så åpen som bare mulig for alt mulig rart av opplevelser og aktiviteter. Vær forberedt på at det ikke alltid er sånn at folk kommer opp til deg og tar initiativ – du må være aktiv når det kommer til å bli kjent med folk. Det kommer ikke gratis!

Det er viktig å huske på at de lokale her nede allerede har et trygt og sikkert nettverk. Du må være innstilt på å være initiativtaker. I tillegg er det lurt å ha en åpen kommunikasjon med vertsfamilien din. Fortell om ting du synes er vanskelig, det skaper trygghet og et nærmere bånd til vertsfamilien.

Meld interesse

Aktuelt