Silicone Valley
Akademietpraten

Silvija Seres – Unge må lære å forstå verden de går inn i

Hvordan forbereder vi unge på en fremtid styrt av kunstig intelligens og data?

Hackathon

Under vårens Hackathon på Akademiet Norges Realfagsgymnas Sandvika, stilte teknologiinvestor og foredragsholder Silvija Seres nettopp det spørsmålet. Svaret? Engasjere ungdom i å skape sin egen opplæring – og lære dem å tenke selv.

– Jeg var oppriktig imponert over elevene. Det var 60 ungdommer som satt som tente lys i to timer. Mange tror at de er for unge til å forstå det store bildet, men det er helt feil. De er klare – intellektuelt og menneskelig – til å gripe teknologiens muligheter, sier Seres.

Det er en revolusjon på gang

I april samlet teknologiinteresserte elever seg til vårens vakreste eventyr på Akademiet – Hackathon 2025. Midt blant nysgjerrige ungdommer og kreative ideer stod Silvija Seres, en av Norges mest erfarne stemmer innen teknologi. Som foredragsholder inspirerte hun deltakerne med innsikt, humor og engasjement – og hun lot seg inspirere av ungdommens nysgjerrighet og evne til å gripe fremtiden.

Jeg er opptatt av at ungdommen vår skal forstå de store linjene i samfunnet.

– Vi må lære dem å tenke utover neste app eller neste eksamen – å forstå selve retningen samfunnet vårt utvikler seg i. Da må de også lære å stille spørsmål, se forbi den korte horisonten, og ikke bare følge trender, sier hun.

PatchSkill er en digital læringsplattform under utvikling av Silvija Seres, i samarbeid med elever fra Akademiet. Plattformen tilbyr gratis og tilgjengelige opplæringsmoduler for alle som ønsker å lære noe nytt, uansett alder, bakgrunn eller yrke – med fokus på fremtidens ferdigheter.

Under Hackathon forklarte hun hvordan vi nå står midt i det vi kan kalle den fjerde industrielle revolusjon:

  1. Den første industrielle revolusjon: 1770. Verden drives nå av damp.
  2. Den andre industrielle revolusjon: 1870. Verden drives nå av strøm.
  3. Den tredje industrielle revolusjon: 1970. Automatisering av verden, takket være elektronikk og IT.
  4. Den fjerde industrielle revolusjon: Den skjer nå! Datadrevet revolusjon, hvor kunstig intelligens er en del av miksen, ikke den eneste driveren.

Teknologiens kraft

Seres er kjent for sitt enorme nettverk, sterke tilstedeværelse på LinkedIn – og sitt brennende engasjement for å gjøre teknologi tilgjengelig for alle. Som gründer av PatchSkill samarbeider hun nå tett med elever fra Akademiet om å utvikle et nytt, gratis opplæringsprogram i teknologi for alle som har lyst til å lære noe nytt. Målet er å gjøre livslang læring like enkelt og motiverende som en app på mobilen.

– Dette er et lavterskelkurs som skal hjelpe mennesker med å forstå de store linjene bak teknologiutviklingen. Ikke bare hvordan man bruker verktøyene – men hvorfor de finnes, og hvilken fremtid vi styrer mot. Programmet skal være enkelt, intuitivt og spennende.

Tre elever fra Hackathon er med på utviklingen. I samarbeid med Seres jobber de med alt fra innhold til formidling, og bruker blant annet kunstig intelligens for å lage korte, engasjerende leksjoner. Hun forteller at de lar seg inspirere av andre store utdanningsapper – som Duolingo, og tar i bruk virkemidler som «streak» og mestringsfølelse for å engasjere brukeren til å ville fortsette kompetansebyggingen.

– Vi trenger alle hoder

Seres har en bakgrunn som få kan matche. Hun har jobbet internasjonalt i selskaper som AltaVista og Microsoft, og har sittet i over 50 styrer i næringslivet i Norge. Med doktorgrad i matematikk og utdanning fra Oxford og INSEAD, kombinerer hun teknologisk dybde med strategisk forståelse.

– Det har tatt meg 20 år å fatte hvor nyttig det var å studere matematikk for å kunne forstå prosesser og systemer. Unge i dag ser ikke alltid verdien av utdanning i øyeblikket – men den kommer, om du tør å investere. Da kan du få en fantastisk reise, profesjonelt og intellektuelt, forteller Seres.

Under egen oppvekst i Jugoslavia, dagens Serbia fikk hun ikke selv bestemme over hvilken utdanningsretning hun skulle velge, og følte seg nok litt presset til å velge noe «skikkelig».

– Jeg ble presset inn i teknologien av foreldrene mine. Der jeg vokste opp, måtte man ha en «skikkelig» utdanning for å sikre fremtiden. Det stod mellom medisin og ingeniørfag. Jeg endte opp med informatikk og forelsket meg i programmeringsspråk og algoritmer, forteller hun.

Nå ønsker hun at flere unge – spesielt jenter – tør å gå samme vei.

Jeg tror mange jenter fortsatt ser på teknologi som noe «ikke-feminint». Det er en skadelig og utdatert holdning.

– Norge trenger flere kloke hoder innen STEM-fag (science, technology, engineering, mathematics) – og intellektet er likt fordelt mellom jenter og gutter, så det står det i alle fall ikke på. Det handler bare om å tørre, sier hun.

Dette bør unge vite før de velger studie

Det var ikke tilfeldig at Seres takket ja til å holde foredrag under Hackathon på Akademiet. Hun kjenner skolen godt – og heier på det skolen står for. Hun er også veldig opptatt av ungdom og utdanning.

Silvija har selv har to sønner, Sander og Thomas, som begge har gått på NRG-U – som er en del av Akademiet. Sander har i tillegg gått på Akademiet Norges Realfagsgymnas Sandvika. Nå er han på vei til Stanford, og har nylig satt hele fem nye norske rekorder i svømming.

Hva bør unge lære seg mer om for å forstå verden bedre?

– De trenger et growth mindset. Det viktigste er ikke hvilken jobb du får først, men hvordan du lærer og utvikler deg over tid – og hvordan du håndterer endring, sier Seres.

Seres forklarer at vi lever i det vi kan kalle for et kaotisk system, ikke et lineært system. Dette er noe matematikere bruker for å forklare samfunnssystemer.

– I et kaotisk system nytter det ikke å se på trendene. Man må tenke selv og lære seg verktøy for å navigere i det ukjente.

Gjør som Wayne Gretzky

Hun anbefaler ungdom å lære om økonomi, teknologi og selvledelse – men først og fremst å utvikle nysgjerrighet og mot til å stille spørsmål.

Og helt uavhengig av om du liker hockey eller ei, bør du følge rådet til selveste Wayne Gretzky, forteller Seres: Du må komme deg dit pucken kommer til å være, ikke der den er nå. 

Kontakt Norges Realfagsgymnas Sandvika