Jente går langs en ås ved en strand i australia

Starter dagen med soloppgang på stranda

Emma er på utveksling i Sunshine Coast, Australia og synes livet på andre siden av jorda er helt topp.

Gikk for «down under»

Emma har alltid likt å reise og har lenge hatt lyst til å reise på utveksling. Hun vurderte først USA, før hun så seg mot Australia og New Zealand.

Jeg er veldig fornøyd med valget mitt!

– Det var egentlig spontant at det ble Australia. Det viktige for meg var at det var et engelsktalende land, og når jeg først skulle på utveksling kunne jeg like gjerne reise langt unna for å oppleve noe helt nytt, forteller hun.

Emma går på Meridan State College som ligger i Sunshine Coast, Queensland. Byen hun bor i ligger kun en togtur unna Brisbane, som er den tredje største byen i Australia.

Hun beskriver Sunshine Coast som et innholdsrikt område med masse flott natur: Langstrakte strender, krystallklart hav og tropiske regnskoger. Her kan man både ta livet med ro, men også få tilgang på pulserende storby med shoppingmuligheter og spennende attraksjoner.

Spennende skolefag

Meridan State College er en skole med ca. 2 800 elever. Skolen tilbyr mange spennende fag og fremmedspråk.

Emma tar biologi, kjemi, matematikk, engelsk og italiensk. I tillegg til disse kan man velge mellom fag som matlaging, kunst, dans, musikk og vannaktiviteter.

Forrige halvår hadde jeg Aquatic Practices og Cooking Class. I år har jeg valgt Visual Arts i tillegg til matlagingskurset.

Emma er kjempefornøyd med skolen sin, men forteller at det var litt uvant å gå med uniform hver dag.

– Det var rart i starten, nå er det faktisk ganske deilig å slippe å tenke på hva jeg skal ta på meg hver dag!

Bor nære stranden

De dagene det er ekstra pent vær, pleier Emma å tusle ned på stranden før skolen for å se på soloppgangen. Det er en av fordelene ved å bo i et område ikke så langt unna stranden, og at skolen ikke starter før kl. 9.

Hun er veldig fornøyd med vertsfamilien sin, og skal på ferietur til Melbourne sammen med de i aprilferien, som er en to uker lang vårferie i Australia.

Da Emma fikk besøk av familien sin i juleferien (sommerferien i Australia), fikk også de hilse på vertsfamilien hennes.

– Da reiste vi rundt på forskjellige øyer og opplevde Sydney på nyttårsaften. Det var veldig koselig!

Sekken full av opplevelser

Det har blitt mange turer og opplevelser så langt i vg2. I september reiste hun på en arrangert EQI-tur gjennom store deler av Australia. Her fikk hun oppleve nordkysten med start i byen Darwin og roadtrip gjennom sentral-Australia, og helt ned til Alice Springs (Uluru).

– Da fikk jeg virkelig se den outback-livsstilen som er i Australia. Jeg lærte om urbefolkningen og kulturen på en helt annen måte enn tidligere. Det var kjempespennende!

Hun sier også at hun setter stor pris på de små, hverdagslige opplevelsene.

– Når skolen er ferdig, pleier vi å stikke ned på stranda for å chille eller surfe. Det er også hyggelig å ta en tur på treningssenteret eller spise middag med vertsfamilien min.

Da skolen fikk nyss i at Emma spiller fotball hjemme i Norge, tipset de om at hun burde prøve seg på en trening med det lokale fotballaget i Sunshine Coast.

– Det er kult å gjøre noe helt annet med en helt ny gjeng. På laget spiller både gutter og jenter, så da blir jeg jo automatisk kjent med mange flere her!

Noe annet enn Oslo

Til vanlig er Emma elev på en videregående skole i Oslo.

– Her er det jo helt motsatte årstider enn i Norge. Akkurat nå er det kaldt og isete i Norge, men her er det opp mot 30 varmegrader på dagtid.

Hun forteller at selv om hun er på et helt nytt sted med helt ukjente folk, har det gått veldig fint å bli kjent.

– Jeg kom sammen med en stor gjeng med utvekslingselever. Alle var i samme situasjon og ble introdusert til en ny skole og nye folk.

Selv synes hun det var enklere å bli godt kjent med de internasjonale elevene fremfor de australske, men understreker hvor viktig det er å prøve å bli kjent med lokale elever også.

– Skolen legger til rette for at de internasjonale elevene skal ha et eget nettverk. Èn gang i uka surfer vi med den internasjonale gjengen. I tillegg har vi to utvekslingsrådgivere på skolen som hjelper til med alt.

Rådgiverne kan hjelpe til med for eksempel utfordringer med vertsfamilien eller å planlegge reiser og opplevelser her nede, forteller hun.  

Hun synes overgangen fra norsk til australsk skole har gått ganske greit, men at det likevel var litt nytt og annerledes i starten.

– I starten var det nytt for meg at vi hadde mange regler. Det er en viktig trygghet for skolen og foresatte, og det går seg veldig til. Da har det vært fint å ha rådgiverne på skolen som vi kan prate med om alt vi måtte trenge!

Vennskap fra hele verden

Da hun vurderte utveksling, var hun usikker på om hun kom til å glipp av der som skjedde hjemme og bruke tid på å «henge med» på det som skjedde i Norge.

– Jeg tenkte mye på det før jeg dro. Men med en gang jeg kom hit, fikk jeg på en måte et nytt liv med nye rutiner og vaner. Man kommer fort inn i miljøet her.

Hun forteller at hun selv fikk et veldig godt tips før hun reiste på utveksling:

Det er viktig å være til stede både fysisk og mentalt når man er på utveksling. Ikke ha én fot i hvert land!

Nå skal hun fortsette å nyte resten av oppholdet i Australia og reiser etter hvert hjem med bagasjen full av minnerike opplevelser.

– Jeg setter virkelig pris på alle de minnene jeg har skapt her og alle folka jeg har møtt. Jeg har møtt mennesker med ulike bakgrunner, kulturer og verdier. Det er utrolig lærerikt, og jeg sitter igjen med venner fra hele verden. 

Meld din interesse

Kontakt Akademiet Utveksling