Therese Ødegaard Berg og Caroline Dahle Jørgensen er privatister på Akademiet Privatistskole Oslo

Therese (32) gikk tilbake til skolebenken: – Ikke angret et sekund

Med to femmere på karakterkortet er Therese Ødegaard Berg godt på vei mot målet sitt.

Ny retning som voksen

Therese Ødegaard Berg er en av mange som har bestemt seg for å ta ny utdannelse som voksen, og første skritt på veien er studiekompetanse ved Akademiet.

Etter 14 år i arbeidslivet, bestemte Therese Ødegaard Berg (32) seg for å gå tilbake til skolebenken. Hun hadde ingen utdanning fra før, men hadde jobbet i optikk-bransjen både som selger og butikksjef.

– Jeg var veldig nervøs før jeg begynte, men er utrolig glad for at jeg valgte å bli privatist.

Målet var i utgangspunktet å få ståkarakter, men etter hvert som tiden gikk ble hun så interessert i fagene at hun presterte langt bedre enn hun hadde forventet.

– Jeg fikk fem i både historie og engelsk, og det hadde jeg aldri trodd var mulig. Jeg var nok tidvis fortvilet underveis, men opplevde en enorm mestring under eksamen, sier hun.

Lyst til å ta fag du også? Se hvilke fag vi tilbyr

– Akademiet gjorde det enkelt for meg

Hva hun skulle bruke fagene til, hadde ikke Therese bestemt seg for før hun begynte på Akademiet Privatistskole og Nettstudier. Hun visste at hun ønsket en ny karriere, men var ikke riktig sikker på hvilken retning hun skulle gå.

– Jeg valgte derfor å ta de fagene jeg trengte for å få studiekompetanse. Det første jeg gjorde var å ta kontakt med Akademiet, for jeg visste ikke hva jeg trengte av dokumentasjon og fag for å kunne studere videre, sier hun.

Hun forteller at hun fikk god rådgiving fra skolen, og det viste seg at hun bare trengte to fag.

– Etter så mange år utenfor skolesystemet, hadde jeg stort behov for veiledning. Heldigvis gjorde Akademiet det enkelt for meg, sier hun.

Min erfaring er at veien til studiekompetanse eller fagbrev er kortere enn mange tror, sier Sigurd Kvammen.

Det finnes snarveier

Therese er ikke alene om å trenge litt rådgiving før oppstart eller underveis i utdanningsløpet. Mange studenter er voksne, og de kjenner ikke alltid til de snarveiene som finnes.

– Det fokuseres ofte på at det er vanskeligere å ta utdanning som voksen, men jeg tror faktisk mange opplever det som lettere, fortsetter han.

Blant annet er det mange som ikke vet at man kun trenger seks fag for å få studiekompetanse hvis man er over 23 år og har fem års erfaring fra jobb, skole, barnepass eller verneplikt.

Og etter fem år innen et fagområde, kan veien til fagbrev være kortere enn du tror.

Sigurd Kvammen
LEDER NETTUNDERVISNINGEN: Sigurd Kvammen er leder for digital undervisning ved Akademiet Privatistskole og Nettstudier.Foto: Robert Eik
Kontakt oss for gratis rådgivning på telefon, chat eller e-post

Dette er Akademiet Privatistskole og Nettstudier

  • Privatistundervisning for deg som vil ta fag fra videregående eller mangler generell studiekompetanse.
  • Undervisning i klasserom, live på nett eller som nettstudier.
  • Eksamensrettede kurs med engasjerte lærere.
  • Gjennomarbeidet pedagogisk opplegg.
  • Karaktergaranti! Det vil si – bedre karakter eller kurset på nytt.
De som velger klasseundervisning er gjerne de som ønsker fast struktur og direkte kontakt med lærer og medstudenter.

Klar for nye veivalg

Leder for Akademiets privatskole i Oslo, Therese Lervik Storeide, bekrefter at dette også er tilfellet blant hennes studenter.

– Mange tror at veien til studiekompetanse er lang, men fra du fyller 23 år kan du søke høyere utdanning med 23/5 regelen. Dette har vi egne pakker for, sier hun.

Det er også flere som etter endt videregående ombestemte seg med tanke på veivalg videre og trenger realfag for å komme inn på ønsket studie.

Studieøktene er lagt opp slik at hvert fag har en firetimersøkt en gang i uken. Da har man god tid til å gå skikkelig i dybden på fagstoffet, og lærerne kan også veilede hver enkelt elev.

Leder for Akademiets privatskole i Oslo, Therse Storeide
LEDER KLASSEROMSUNDERVISNINGEN: Therese Lervik Storeide leder Akademiets privatskole i Oslo.Foto: Robert Eik

Glade for å oppleve mestring

Sigurd Kvammen forteller at de fleste av studenter ved Akademiet Privatistskole og Nettstudier er voksne.

– Veldig mange ønsker studiekompetanse, men det er også et økende omfang av studenter som ønsker fagbrev etter flere år i en bransje, sier han.

Dette er studenter med klare mål, og de jobber målrettet og med stor entusiasme.

– Nettstudiene våre er veldig populære. I dag har vi over 6000 nettstudenter fordelt på over 80 fag, og for mange er det fleksibiliteten som er viktig, sier han.

Mange av studentene har familie og jobber ved siden av, og da er det fint å kunne studere når og hvor man vil.

Når du kjøper et nettkurs, har du tilgang til dette i 18 måneder.

– Jeg opplever at veldig mange blomstrer når de begynner hos oss. De var kanskje mer opptatt av jobb enn skole tidligere i livet, og blir veldig glade når de opplever mestring og motivasjon i fagene, sier han.

Jeg syns lærerne på Akademiet er flinke til å påpeke nøyaktig hva det er viktig at vi tar med oss fra timene.
Caroline Dahle Jørgensen er privatist på Akademiet Privatistskole Oslo
GODT MILJØ: Caroline Dahle Jørgensen skryter av godt miljø og motiverende lærere hos Akademiet.Foto: Robert Eik

Kan ta studiekompetanse på ett år

Hvis privatistene vil ta studiekompetanse på ett år, bruker de 12 uker på hvert fag. Dette er tilfellet ved live- og klasseromsundervisning, og pensum gjennomgås dermed på få måneder.

Tilnærmingen er eksamensrettet, og privatistene har eksamen i alle fag.

Etter at hun hadde fått barn, bestemte hun seg for å begynne på påbygg til generell studiekompetanse som privatist ved Akademiet Privatist og Nettstudier.

– Jeg fikk tro på meg selv

Før hun ble mamma, var Caroline lærling innen salg.

– Jeg hadde vært fast bestemt på at jeg ikke ville begynne på skolen igjen, men nå trives jeg utrolig godt, sier hun.

Hun forteller at miljøet på skolen er godt, og at lærerne har gjort at hun har fått tro på seg selv faglig.

– Jeg har fått motivasjonen til å gå på skolen og studere videre, og det hadde jeg aldri forstilt meg at kunne skje, sier hun.

Finn ut mer om hvordan det er å ta fag på Akademiet

En litt annerledes skole

Det er mer enn varigheten av skolegangen som gjør det litt annerledes å gå på Akademiet. Blant annet er den aldersmessige spredningen i klassen større enn den gjerne er på en vanlig videregående skole.

– Aldersspennet i klassen er fra starten av 20-årene til midten av 40-årene, og dette liker jeg godt. Det gjør at vi får inn mange forskjellige perspektiver i diskusjonene vi har i fagene, sier Therese.

Caroline trekker også frem fleksibiliteten hos lærerne.

– Det er opp til oss hvor mye innsats vi legger i fagene, og oppmøte er frivillig. Lærerne er veldig forståelsesfulle og legger ut alt materiell vi går gjennom i timene, slik at de som ikke får møtt opp kan gå gjennom stoffet senere, sier hun.

Det handler mest om at jeg vil lære mer og gjøre nye ting, sier han.

Et trappetrinn på veien

Som privatist hos Akademiet kan du velge mellom å følge klasseromsundervisning, live-undervisning, nettstudier eller en kombinasjon av fysisk og digital undervisning. Denne fleksibiliteten er spesielt gunstig for privatister som jobber ved siden av skolen.

Det har Håkon Skogland (25) gjort.

– Jeg har jobbet i ambulansetjenesten siden 2015 og tok fagbrev i 2017. Nå har jeg tatt studiekompetanse og noen ekstra realfag på Akademiet, kombinert med jobb, sier han.

Opprinnelig var planen å søke seg inn på medisin, men nå vurderer han også sykepleie.

Håkon Skogland er privatist på Akademiet Privatistskole Oslo
GOD ERFARING: – På Akademiet hadde jeg engasjerte og dyktige lærere. Jeg anbefaler gjerne skolen til andre, sier Håkon Skogland.Foto: Tina Signesdottir
Finn en fagpakke som passer deg

– Ikke bli sittende på gjerdet

Håkon forteller at han la opp skoletimene etter turnusen i ambulansetjenesten, for med Akademiet hadde han frihet til å studere når og hvor han ville. Til å begynne med tok han noen fag i klasserom og deretter gikk han over til live-undervisning.

– En stor fordel med Akademiet er at vi har tilgang til opptak av timene. Da kunne jeg gå gjennom timene når jeg hadde tid og repetere det som var vanskelig, sier han.

Også han skryter av lærerne ved skolen.

– De er veldig engasjerte og faglig dyktige. Skolegangen var for meg en fin opplevelse, og den ga meg lyst til å lære mer. Det er absolutt ingen grunn til å sitte på gjerdet, konkluderer han.

Er du klar for å begynne på skolen igjen? Les mer om mulighetene her!