Person kikker utover naturen i Canada
Akademiet Utveksling

Trygg på utveksling

Som Akademiet-elev vil du alltid ha førstehånds tilgang på kontakt med hvem enn det skulle være du ønsker å snakke med.

Søk

Utveksling i vg2

Som med de fleste andre nye opplevelser, er det mye usikkerhet rundt det å dra på utveksling. Det handler om å tørre å ta et skritt ut i en hverdag som, enn så lenge, er ukjent fra den du kjenner fra før. Dette kan være veldig spennende, men naturligvis også litt skummelt. I denne artikkelen finner du våre personlige tips, som forhåpentligvis vil gjøre deg litt tryggere.

Som Akademiet-elev vil du alltid ha førstehånds tilgang på kontakt med hvem enn det skulle være du ønsker å snakke med.

De jeg følger på flyplassen den dagen de skal reise ut, er alltid spente og litt nervøse for å kaste seg ut i noe helt nytt og ukjent. De samme personene jeg henter hjem ett år senere er proppfulle av opplevelser, og har et helt nytt perspektiv på livet, det de kommer fra, og ikke minst seg selv, forteller Maria Hjellegjerde, country manager i Akademiet Utveksling.

FOMO – fear of missing out

Som en følge av blant annet sosiale medier, har vi vendt oss til å ville være der det skjer. Noen elever vi snakker med er derfor redde for å gå glipp av noe det året de er borte.

Når spørsmål som dette dukker opp, svarer Maria:

– Verden er mye større enn den du kjenner i dag. Ved å bevege seg selv beveger man også den verden man er omgitt av. Man går kanskje glipp av noe som skjer her hjemme, men man går helt klart glipp av noe enda større hvis man ikke tar sjansen og reiser ut. Der ute skjer det så mye mer.

Når du kommer tilbake i 3. klasse, vil du høyst sannsynlig være i samme by, i samme klasse, samme venner, samme bosted, samme skolebygning, og så videre. De andre elevene som har vært på utveksling vil derimot ha mange nye historier å fortelle. For mange handler utveksling nettopp også om den følelsen det er å komme hjem, og se hvor lite ting hjemme i Norge har forandret seg.

Hjemlengsel

Et år på utveksling vil så og si garantere for hjemlengsel i ny og ne, som en naturlig del av det å være et år borte fra alle man er glad i. Da kan det være fint å vite at det er kombinasjonen av alle oppturene, så vel som nedturene, som gjør skoleåret så lærerikt og uforglemmelig. Maria legger også til:

Himmelen sett fra et flyvindu
– Når Facetime og andre medier ikke strekker til, har du mange andre elever i samme situasjon å lene seg på, i tillegg til kontaktpersonen og vertsfamilien din. Ellers går hjemlengsel som regel over når man får noe annet og positivt å fokusere på.

Motivator og foredragsholder Arnt Sæther sier også dette om det å ha hjemlengsel: «antall timer du har hjemlengsel er bare en brøkdel av antall timer du har bort-lengsel hvis du velger å bli hjemme». Dette er vi svært enige i.

Å reise alene

Hos oss i Akademiet er det ingen grunn til å være bekymret for å være alene. Maria forklarer,

– I England blir du en del av en gruppe norske elever som er sammen hele det året de er der. Elevene kommer fra hele Norge, så det er masse forskjellige folk som møtes i en slik gruppe. For å få gruppen til å bli bedre kjent og finne seg til rette i en ny tilværelse, arrangerer vi turer og aktiviteter som alle kan bli med på. I Canada eller New Zealand blir du en del av en internasjonal klasse, hvor du møter elever fra hele verden. Her hjelper skolen til med at elevene blir inkludert i fritidsaktiviteter og felles turer gjennom året.

Underground-skilt i England

Gjennom oss reiser du altså som en del av noe større. Det vil i tillegg alltid være en kontaktperson du kan snakke med og få hjelp av, dersom du trenger det.

Vi skulle selvfølgelig ønske det fantes en god måte å få noen til å bli trygge på et valg de ikke har prøvd enda. Men uansett hvor du står og hva du tenker, kan vi i hvert fall med trygghet garantere deg; sammen med oss står du ikke alene.

Meld interesse

Har du eller dine foresatte spørsmål om utveksling? Ta gjerne kontakt med oss – vi hjelper til med små og store spørsmål angående utveksling og tilbyr gratis rådgivning!

Aktuelt