To privatister på Akademiet Privatistskole og Nettstudier jobber sammen

Privatisteksamen? Her får du ekspertrådene

Vår ekspert gir deg svarene du trenger!

Vi gir deg rådene!

Hvert år er det mange spørsmål knyttet til privatisteksamen, og hvordan man forbereder seg på best mulig måte. Vi har derfor snakket med Sigurd, leder for digital undervisning og rådgiver for Akademiet Privatistskole.

Sigurd har lang erfaring som rådgiver for de som skal ta eksamen som privatist og gir deg svaret på de vanligste spørsmålene rundt privatisteksamen, og hva du må huske når du melder deg opp til eksamen.

For å se videoen, må du godkjenne cookies som omhandler markedsføring.

Hvordan kan man forberede seg til privatisteksamen?

Du har valget om du ønsker å lese selv til eksamen, eller få tett oppfølging og veiledning fra en lærer. På Akademiet har vi kurs både i klasserom og på nett, som forbereder deg på privatisteksamen. Alle våre lærere har god kompetanse og lang erfaring med privatisteksamen, har jobbet tidligere som sensorer og vet akkurat hva du trenger for å få best mulig resultat. Du kan melde deg opp og lese mer om våre privatistkurs på akademiet.no.

Vi arrangerer også flere gratis kurs, for eksempel i studieteknikk, forkurs til matematikk- og realfag. Akademiet har også laboratorieøvelser for fag som krever labartoriekurs.

Gratis rådgivning

Det er tre ulike typer av privatisteksamen

Muntlig eksamen har vanligvis en halvtimes forberedelsestid før selve eksamen starter. Selve eksamen var vanligvis mellom 20 til 30 minutter. Muntlig-praktisk eksamen har også en forberedelsesdel. Eksamen varer i inntil 30-45 minutter. Siden muntlig og muntlig praktisk eksamen er lokalgitt, det vil si at eksamen er arrangert av den lokale fylkeskommunen, kan det være lokale forskjeller.

En praktisk muntlig eksamen er omtrent det samme som en muntlig eksamen, men det vil i tillegg være en praktisk del. Det vil si at du også må vise noe, som for eksempel i fysikk eller kjemi. I disse fagene må du gjerne vise en lab-øvelse på eksamen.

En skriftlig eksamen har samme eksamensdato over hele landet. I noen tilfeller har skriftlig eksamen forberedelsesdag, og da vil du finne et forberedelseshefte på udir.no fra klokken 09:00 dagen før eksamen.

Når og hvor om privatisteksamen

Fristen for å melde seg på eksamen er:

  • Privatisteksamen høstsemester: 15. september
  • Privatisteksamen vårsemester: 1. februar

Det er veldig viktig at du melder deg opp innen fristen. Det er mange studenter som tar eksamen hvert semester, slik at det er vanskelig for eksamenskontoret å hjelpe deg hvis du melder deg opp etter fristen.

Når du melder deg opp til eksamen må du betale eksamensavgift til fylkeskommunen. Oppmelding er ikke gyldig før eksamen er betalt. Prisene kan justeres fra år til år. 

Tidspunkt og oppmøtested for privatisteksamen varierer fra fylke til fylke. Det er det fylket du bor i som arrangerer eksamen. På våren kan eksamen være i perioden april til juni, og på høsten i november eller desember.

Du vil få mer informasjon etter at du har meldt deg opp til eksamen. En måned etter påmelding vil du få informasjon fra privatistkontoret i fylket ditt om datoene for din eksamen.

Når du er ferdig med eksamen vil du få karakterene fra privatistkontoret. På muntlig eksamen får du normalt karakteren samme dag, og på skriftlig eksamen må du vente til sensuren er ferdig.

Karakteren din vil komme på dine sider. I høstsemesteret vil dette være i begynnelsen av januar og om våren vil du få karakteren i slutten av juni. Ønsker du å få karakterene dine på et nytt kompetansebevis eller vitnemål, kontakter du den tidligere videregående skolen din eller fylkeskommunen for å få dette.

Samordna Opptak

Hvis du har søkt høyere utdanning på Samordna opptak, eller andre steder, må du ettersende kompetansebevis fra privatistkontoret. La oss ta et eksempel, hvor du mangler karakter i matematikk 2P og du ikke har studiekompetanse. Da kan du likevel søke høyere utdanning på samordna opptak i mars/april. Når du har tatt eksamen i mai eller juni, må du ettersende kompetansebeviset til samordna opptak.

Du kan gå direkte inn på samordna opptak og laste opp den nye karakteren din, slik at de kan se at du har bestått i det faget dersom du ønsker nytt vitnemål.

Det vil si at du kanskje har byttet ut noen programfag, eller at det er gjort store endringer på vitnemålet ditt. Da må du sende karakterene fra privatist.inschool.visma.no til den videregående skolen du gikk på før, slik at de kan lage et nytt vitnemål til deg.

Har du noen flere tips til privatisteksamen?

Den beste karakteren gjelder

Hvis du har karakter i faget fra før og tar privatisteksamen, er det alltid den beste karakteren som gjelder. Det betyr at hvis du får en dårligere karakter på privatisteksamen enn det du hadde fra før trenger du ikke gjøre noe. Da vil den gamle karakteren din bli stående.

Fagkoder til eksamen

Det er veldig viktig at du velger riktig fag og fagkode når du melder deg på eksamen. Et fag kan ha flere fagkoder. Eksempelvis har historie en annen fagkode på studiespesialisering enn hva det har på påbygg.

Når du tar kurs ved en av skolene til Akademiet eller på nettstudier, hjelper vi deg med fagkoder og oppmelding til eksamen.

Karaktergaranti på privatisteksamen

På Akademiet Privatistskole har vi karaktergaranti. Det vil si at hvis du følger vårt opplegg, ved for eksempel å møte opp til timene, eller levere inn oppgaver på nettstudier, så har vi en garanti om at du forbedrer karakteren din. Det vil si at hvis du har karakter i faget fra før, følger vårt opplegg og ikke klare å forbedre karakteren, gir vi deg mulighet til å gjennomføre kurset på nytt uten ekstra kostnad.

Vi har eksamensrettet kurs med karaktergaranti både på våre privatistskoler og på våre nettstudier. På våre nettsider så kan du lese mer om karaktergarantien og se de fullstendige vilkårene for at karaktergarantien skal gjelde.

Hvor får jeg rådgivning til privatisteksamen og hva koster det?

På Akademiet er gode råd gratis. Du kan alltid ta kontakt med en av våre rådgivere hvis du har spørsmål rundt privatisteksamen eller det å ta opp fag. Du kan kontakte oss gjennom vårt gratis rådgivning skjema på våre sider.

Kontakt Akademiet Privatistskole og Nettstudier