Privatist og rådgiver på Akademiet Privatistskole Fredrikstad

Ett skritt nærmere drømmeutdanningen

Da Justin Knutsson gikk ut fra videregående skole i fjor, gjorde mattekarakteren at han måtte gi slipp på drømmen om en lektorutdanning. Ett år som privatist ved Akademiet Privatistskole i Fredrikstad har blåst liv i drømmen igjen.

Justin (19) tok opp fag ved Akademiet Privatistskole

– Jeg kunne ikke vært mer fornøyd nå! Jeg fikk bestått i matte, og det var det aller viktigste for meg.

Det er stille i gangene på Akademiet Privatistskole i Fredrikstad når vi møter privatist Justin Knutsson og rådgiver ved skolen, Leif Morten Midtlyng, i slutten av juni. Sommerferien har begynt, Justin har fått eksamenskarakterene sine og søknader til høyere utdanning er sendt inn.

– Nå er jeg veldig spent på hva som skjer til høsten. Endelig har jeg fått god nok karakter i matte samtidig som jeg har forbedret flere andre karakterer, så jeg har et lite håp nå, smiler Justin og ser ut på toget som kjører forbi.

Justin er privatist på Akademiet i Fredrikstad

Kombinerte undervisning i klasserom og på nett

Justin har vært privatist i ett år. Da han gikk ut av videregående skole med for dårlig karakter i matte, skjønte han at han måtte ta grep. Sammen med moren fikk de en gratis veiledningstime med Leif Morten på Akademiet. Han hjalp dem med å finne en løsning tilpasset Justin.

– Jeg er veldig aktiv med fotball på kveldstid, så jeg var nysgjerrig på om det gikk an å ta opp fag uten å binde seg til å møte på skolen til hver time. Leif Morten fant en løsning hvor jeg fikk plass til både skole og fotball i hverdagen min, forteller Justin.

Mulighetene er nemlig mange ved Akademiet Privatistskole og nettstudier. Man kan følge undervisning i klasserom sammen med læreren og andre elever, men man kan også ta fag på nett. I løpet av det siste året med pandemi har det dukket opp en tredje mulighet med «live» undervisning på nett.

For Justin ble løsningen en kombinasjon av tilstedeværelse i klasserom og nettstudier.

– Det har fungert veldig bra. Den kombinasjonen gjorde det mulig for meg å gjøre dette.

I tillegg til matte, som Justin måtte bestå, fikk han også hjelp av Leif Morten til å finne andre fag han burde ta. Det endte opp med at han tok opp både historie, samfunnsfag, geografi og naturfag fordelt over to halvår.

– Å bestå matten var det store målet. I tillegg fikk jeg en 6’er i historie, som jo er favorittfaget mitt, og 5’ere i de andre fagene. Jeg er kjempefornøyd!

God veiledning og tilgjengelige lærere

Med forbedrede karakterer i flere fag ser framtiden til fotballspiller Justin Knutsson lysere ut. Han venter nå i spenning på om han kommer inn på drømmestudiet – lektorutdanning i historie i Horten.

Jeg hadde aldri vært her om det ikke hadde vært for den gode hjelpen jeg fikk av blant annet Leif Morten på Akademiet. Og lærerne her, de er tilgjengelige og viser at de virkelig bryr seg om at vi lykkes. Det har gjort det enklere å motivere seg.

Men å få en god karakter og bestå en eksamen krever mer enn en god lærer. Det krever også egeninnsats. Rådgiveren ved Akademiet Privatistskole i Fredrikstad beskriver det slik:

– Vår viktigste kompetanse før undervisningen begynner er å være rådgivere. Så skal lærerne trene og preppe elevene til eksamen. Men elevene må jobbe for å komme seg til mål, for fagene krever jobbing.

Som privatist jobber man målrettet

De fleste fagene ved skolen har undervisning fire timer i uka. Leif Morten råder elevene til å jobbe minst fire timer i tillegg på egenhånd.

– Sliter du i for eksempel matte, må du jobbe og jobbe for å stikke hull på den byllen. Forskjellen fra videregående er at de som melder seg som privatister gjerne har et klart og tydelig mål når de kommer hit. De vet hva de skal bruke fagene til og da blir det enklere å jobbe også.

Justin nikker og kjenner seg godt igjen i det Leif Morten sier. For han var matten den store bøygen.

– Hodet mitt var helt sprengt etter matteeksamen, ler Justin og er glad han er ferdig med det faget. For alltid om vi skal tro han rett.

– Takket være gode lærere og godt undervisningsopplegg gikk det bra. Jeg likte spesielt godt at vi tidlig i løpet fikk øve oss på prøveeksamen, sier Justin.

Privatist og rådgiver på Akademiet Privatistskole Fredrikstad

Ulike løsninger for alle

Elevene ved Akademiet Privatistskole og nettstudier Fredrikstad er alle i forskjellig alder, de har ulik bakgrunn, ulike drømmer og forutsetninger. Her er alt fra ungdom som kommer rett fra videregående til førtiåringer som skal skifte yrkesretning.

– Pandemien har nok vært en vekker for mange, og flere lurer på hvilke muligheter de har for å komme seg videre. Mange har tatt en ekstra runde i tenkeboksen og funnet ut at en utdannelse kan være fint å ha med seg, forteller Leif Morten og fortsetter:

– Mange vet ikke hva det vil si å være privatist. Betyr det at jeg må ta hele videregående på nytt? Det får jeg ofte spørsmål om. Svaret er nei. Som privatist kan du velge alt fra kun ett fag til alt du trenger for å få generell studiekompetanse.

En av de mest populære privatistpakkene er «generell studiekompetanse med 23/5-regel». Her trenger du kun seks fag og fem års praksis for å få generell studiekompetanse. Du kan starte på fagene når du selv ønsker, men må fylle 23 år samme år som du søker høyere utdanning.

Lærerne her er tilgjengelige, og de viser at de virkelig bryr seg om at vi lykkes!
Leif Morten er rådgiver på Akademiet i Fredrikstad

– Vi kan hjelpe alle i riktig retning

Leif Morten har fulgt mange elever tett i løpet av årene som rådgiver i Fredrikstad. Han trekker fram det første møtet med rådgivning som en av de mest givende delene ved jobben:

– Jeg elsker når elevene eller foreldrene til den kommende eleven forstår at alt faktisk er mulig. At vi kan hjelpe, og at det faktisk ikke er så vanskelig som mange tror, smiler Leif Morten mens han ser bort på Justin.

– Som i Justin sitt tilfelle. På Akademiet er vi fleksible, og vi får studiene til å gå opp med elevens hverdag.

Han gledes også av å se at elevene faktisk lykkes. At karakterene får et løft, og at de forlater skolen med et smil og med sekken full av drømmer.

Akademiet med splitter nye lokaler på Værste

Akademiet Privatistskole og nettstudier Fredrikstad flyttet høsten 2021 til en annen del av byen. De har fått plass i splitter nye lokaler på Værste. Alt av undervisning skal flyttes dit før januar 2022.

– Det vil bety mye for oss! Det har vært praktisk å være så nært jernbanen som vi er nå, men på Værste blir vi en del av et kompetansemiljø og elevene får et hyggelig uteområde. Det blir inspirerende å ha utsikt mot byen og Glomma, avslutter Leif Morten.

Leif Morten viser frem de nye lokalene i Fredrikstad
Nye lokaler: I løpet av høsten/vinteren flyttet Akademiet Fredrikstad til helt nye lokaler på Værste. – Et inspirerende skifte, sier rådgiver Leif Morten Midtlyng.
Se vårt fagtilbud her