Et barn og en ungdom i Somalia, med hodene mot hverandre som smiler og ler. Foto.
1/1

Somali II

Over 12 millioner mennesker i verden snakker somali. Mange elever i norsk skole har somali som morsmål. Somali er et fremmedspråk som både kan være en del av et fellesfag og et programfag i studieforberedende utdanningsprogram for språk, samfunnsfag og økonomi.

Om faget

Toggle

Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme personlig utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer. I en globalisert verden har vi behov for å kommunisere på flere språk. Formell og uformell kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt krever språkkunnskaper og kunnskap om andre kulturer og levesett. Dette gjelder ikke minst i studier og i arbeidslivet. Faget kan bidra til å utvikleinterkulturelle forståelse.

Kjerneelementer i Somali II:

  • Kommunikasjon
  • Interkulturell kompetanse
  • Språklæring og flerspråklighet
  • Språk og teknologi

Faget gir språkpoeng om du tar fremmedspråk om programfag (fagkode PSPxxxx). Du kan totalt få inntil 4 språk- og realfagspoeng til sammen. Det er ikke mulig å få mer enn 1,5 språkpoeng for samme språk. Du får ikke språkpoeng for fremmedspråk tatt som fellesfag, eller for engelsk og skandinaviske språk.

Fremmedspråk tatt som programfag på nivå I gir 0,5 språkpoeng, nivå II gir 0,5 språkpoeng og nivå III gir 1 språkpoeng.
Det er ikke mulig å få mer enn 1,5 språkpoeng for samme språk.

Fullført faget på grunnskolen eller gjennomført faget på nivå 1, for å få eksamen på vitnemålet.

For å mestre skriftlig og muntlig somali er det viktig å utvikle et ordforråd ved siden av å jobbe med somalisk grammatikk. Faget introduserer deg også for kultur, samfunn og litteratur i land hvor somali er språket.

Fremmedspråk som fellesfag kan leses på to nivåer, nivå I og nivå II. Som programfag kan faget tas på tre nivåer; nivå I, nivå II og nivå III.

I Somali II er det skriftlig og muntlig eksamen.

Akademiet tilbyr eksamensrettet undervisning frem mot eksamen. Privatisteksamen arrangeres av fylkeskommunen, og du må selv melde deg opp til privatisteksamen.

På Akademiet er undervisningen ved alle våre privatistkurs på nettstudier og i klasserom, rettet mot eksamen i det enkelte fag. Våre lærere kan eksamen og vet hva som skal til for at du skal lykkes på privatisteksamen. Vi arrangerer prøveeksamen for alle privatister som deltar på våre kurs.

Fremmedspråk som fellesfag kan leses på to nivåer, nivå I og nivå II. Som programfag kan faget tas på tre nivåer; nivå I, nivå II og nivå III.

Fagkoder

Fellesfag:
Skriftlig: FSP6342
Muntlig: FSP6343

Programfag:
Skiftlig: PSP5918
Muntlig: PSP5919

Vi er godkjent av Lånekassen, slik at du kan søke lån til å betale skolepengene og lån og stipend til livsopphold mens du studerer hos oss. Kurset regnes til 225 årstimer.