Johanna med venn spiser lunsj på tur i canada.

Johanna tar vg2 i Rocky Mountains, Canada

Hun har deltatt i skoleoppsetningen som Elle Woods’ frenemy, opplevd kanadisk villmark med snødekte landskap, fått nye venner rundt et leirbål på skoletur og kan se frem til high school-prom med en lokal kjekkas. Hva mer kan man be om på utveksling i Rocky Mountains?

Møtte vertsfamilien for første gang med skikkelig «jetlag»

Etter en 36-timers reise fikk hun sommeren 2023 møte vertsfamilien og byen hun skulle bo i et helt år, for første gang.

– Det var faktisk et litt kleint møte, for jeg var så sykt sliten. Men etter å ha sovet ut og funnet meg til rette på rommet mitt, skjønte jeg at jeg virkelig hadde truffet «jackpot» med vertsfamilien min.

Johanna med vertsfamilien på stadion.

Johanna forteller at det tok ca. tre dager før hun følte at hun var blitt ordentlig godt kjent med den nye familien hun skulle tilbringe hele det neste året sitt hos.

Hun er storfornøyd med at hun havnet hos akkurat dem, og har fått bli med i både familieselskaper og ferieturer. Det å bli med vertsfamilien på ferie er absolutt ikke vanlig prosedyre for alle internasjonale elever her, understreker hun.

– Jeg er opptatt av å respektere vertsfamilien min og være hyggelig. Jeg viser at jeg setter pris på dem! Det er jo en familie nummer to som du skal bo hos i et helt år.

Jeg har vært veldig heldig med vertsfamilien min!

For eksempel fikk hun bli med familien på ferietur til California. Her fikk de oppleve den amerikanske vestkysten og besøke faktisk også Disneyland.

I etterkant har hun også vært med på Thanksgiving-feiring i Edmonton, som er en by omtrent 8 timer unna Cranbrook.

Rocky Mountains program inneholder faktisk tre ulike skoledistrikt som alle ligger i områdene rundt vakre Rocky Mountains. Regionen inneholder noen av de flotteste utendørsaktiviteter og inneholder blant annet fire nasjonalparker og grenser til den internasjonalt anerkjente Banff National Park. De er også kjent for sine fem skisteder, hvorav tre av de er rangert blant de ti beste i Nord-Amerika.

Bra fagutvalg på skolen

Johanna går på Mount Baker Secondary School. Det er en skole med ca. 1 000 elever hvorav omtrent 45 stykker er internasjonale elever.

Skolen tilbyr mange spennende fag, også for utvekslingselever. I forrige semester tok hun geografi, Outdoor ED, programmering og engelsk.

Hun forklarer at Outdoor ED er et fag som på én måte kan tilsvare kroppsøving her i Norge, men som også rommer så mye mer:

– I dette faget blir du kjent med klassen din på en helt annen måte, så jeg anbefaler virkelig alle internasjonale studenter å ta det om de kan. Det er skikkelig gøy å ta fag her som man ikke har i Norge hvor man blir kjent med kanadisk natur.

I dette skoleåret tar hun biologi, rettslære, fotografering og et fag som heter «art, metal & jewellery.

– Det er et spennende fag som handler om håndarbeid. Akkurat nå lager vi en kniv som sluttprosjektet vårt i faget.

Utenfor skolen står det en stor statue som er produsert av noen tidligere elever i nettopp dette faget. Det skal forestille skolens maskot, som er en bjørn.

Hun synes det stort sett går veldig fint med kanadisk skole, men opplever biologi som det faget som er mest utfordrende. Nå har hun heldigvis funnet nøkkelen til suksess: En ny studiemetode.

– Første prøven i biologi gikk ikke så bra. Da ble jeg faktisk rimelig stressa. Men så løsna det plutselig, og nå går det overraskende greit!

I tillegg til å ta fag på Mount Baker, tar hun noen fag på nett ved siden av. Hun synes det er utrolig spennende å lære språk og ønsker å satse på kinesisk når hun kommer hjem igjen til Norge i vg3.

Skolesystemet er litt annerledes enn i Norge, men det hun synes er mest annerledes er papirmengden og at det er prøveresultatene som er viktigst.

Johanna poserer foran skolens maskot og statue.
Johanna foran skolemaskoten ved inngangen til Mount Baker.
Det er sykt mye papir her i stedet for digital informasjon. Alt av hjemmelekser får du med deg hjem i en egen mappe.

Hun forteller også at skolen er opptatt av at du skal gi en innsats og det er viktig å merke seg at muntlig deltakelse i timene ikke er like viktig for sluttkarakteren din i Canada som i Norge.

– Her er det prøveresultatene og det skriftlige du leverer som teller mest for sluttkarakteren din. Jeg er vant til å få en karakter også for muntlig innsats, men sånn er det ikke her.

Landet rollen som hovedfienden til Elle Woods

– Det er veldig «school spirit» her. De aller fleste er med på en aktivitet, idrett eller med i en klubb etter skoletid.

På Mount Baker har de både basketball, volleyball, fotball (soccer) og rugby. Men Johannas favoritt så langt har vært teateroppsetningen Legally Blonde.

Alle involverte i oppsetningen av Legally Blonde
Hele teateroppsetningen «Legally Blonde» på Mount Baker Secondary School.

Johanna fikk en av de mest minneverdige rollene fra filmen, nemlig rollen som Vivian Kensington. I filmen er det Selma Blair som portretterer denne rollen, som først er en av Elle Woods hovedfiender, men som ender opp som en god venninne mot slutten av historien.

Johanna elsket alle øvingene, kostymene og det sosiale rundt oppsetningen. I tillegg var det morsomt å utfordre seg selv med å stå på en scene foran mange mennesker i et helt nytt land.

– Det var en stor oppsetning og selve åpningskvelden var helt fantastisk. I etterkant lagde jeg takkekort til alle som var med i oppsetningen, fordi jeg synes det var en så bra opplevelse.
Skjermbilde av instagram stories
Minner fra åpningskvelden!
Pizzalevering til teateroppsetningen
Pizza-pause etter en av show-kveldene!

Johanna synes det er fint å ha et bredt utvalg av venner underveis i utvekslingsåret. Det gjør at hun kan bli med på mye variert av aktiviteter.

– Det er veldig viktig å bli kjent med folk tidlig på året. Og det er lurt å bli kjent med mange kanadiere, for de har bil, ler Johanna.

Det er nemlig mye lettere å komme seg rundt på aktiviteter med kanadiske venner, forklarer hun.

Byen hun bor i, Cranbrook, regnes som den største i området, men den er mest tilrettelagt for bil.

– Du bruke bare noen minutter på å kjøre gjennom byen med bil, mens det kan ta en evighet å gå fra A til B her.

Blue lake, leirbål og kanotur

Hva vil du si er ditt aller beste minne så langt?

– Det må nok være da vi dro til Blue Lake i starten av semesteret. Da kjente jeg ikke alle enda, men vi satt rundt et koselig leirbål og hadde det veldig hyggelig. Det var en så fin setting og vi ble så godt kjent på denne turen.

Hun forteller også om en annen leirbåltur:

– En annen gang var vi på kanotur med Outdoor ED-klassen. Da hadde vi også leirbål etterpå, og spilte «Mafia» med hele gjengen. Jeg hadde en veldig hyggelig padlepartner, som var en internasjonal elev fra Tyskland. På slike turer blir man kjent på en helt unik måte!

Under Spring Break dro hun til Vancouver på fellestur med utvekslingsprogrammet.

– Da fikk vi oppleve en skikkelig storby og fikk se hele byen ovenfra gjennom en digital skjerm. Det var skikkelig kult!

Meld din interesse

Trosser etablert regel og drar på ball

Johanna sier at det egentlig er en etablert greie om at utvekslingselever ikke nødvendigvis skal bli med på ball som prom og homecoming i Canada.

Det synes hun ikke så mye om, så hun tok saken i egne hender.

– Jeg spurte rett og slett en kanadisk dude om han ville gå på ball med meg. Jeg lagde faktisk et kort og spurte han sånn ordentlig. Det var skikkelig gøy! Så nå kan jeg glede meg til ball likevel, smiler Johanna.

Klatring og vennekvelder

Etter skoletid pleier Johanna å invitere til vennekvelder med film og spill og god mat, spesielt i helgene. Ukentlig reiser de også til et klatresenter for å klatre i buldreveggen.

Hun synes livet i Cranbrook er veldig bra.

– Det er så mange hyggelige mennesker her. Og de lokale elsker at jeg lærer dem norske ord, ler hun.

Byen hun bor i beskriver hun som en typisk kanadisk by.

– Det er ikke noe stort kjøpesenter her, men flere koselige butikker. Alle matbutikkene er enorme, og de tilbyr alt fra frukt og grønnsaker til klær og medisiner.

Hun mener det på en måte kan sammenlignes med svenskehandel på grensa.

Har du et tips til elever som skal reise til Canada på utveksling?

Ja! Vær frempå med engang du kommer hit. Snakk med folk, bli med på aktiviteter. Også selv om du ikke er god i idretten eller aktiviteten. Det å bare komme seg ut av huset er veldig viktig!

Hun har også et godt tips til deg som ønsker å unngå kleine situasjoner:

– Folk er utrolig åpne her og totalt fremmede kan mer enn gjerne dele hele livshistorien sin med deg. Men husk at når de spør «hi, how are you», så betyr ikke det nødvendigvis at de forventer et svar. Det er bare en del av et «hei». Det lærte jeg på den harde måten, haha.

Ta kontakt med oss

Kontakt Akademiet Utveksling