bay of island
New Zealand

Oliver lever det tropiske liv i New Zealand

Oliver er på utveksling i KeriKeri i New Zealand og lever livet som utvekslingselev med skole, strand, nye venner og opplevelser for livet.

Meld interesse

Som på film!

Oliver er oppvokst på et lite småbruk i Telemark. Han husker de ofte fikk besøk av internasjonale arbeidere som kom for sommerjobb i løpet av høysesongen. Dette var med på å bidra til den etter hvert voksende drømmen om utveksling, og kanskje den største inspirasjonen til å ta steget, både for han selv og foreldrene hans.

Da han foreslo utveksling i vg2 en dag over middagsbordet, fikk han full støtte hjemmefra med beskjeden «kjør på!»

Researchsprosessen

Da han skulle begynne å gjøre research om både hvilken utvekslingsorganisasjon han ville dra med og hvilken destinasjon han skulle velge, falt valget på Akademiet Utveksling og New Zealand.

Hvis man først skal reise, kan man like gjerne dra langt!

Drøm deg bort i vakre omgivelser, kast deg ut i uforglemmelige naturopplevelser og bli kjent med en hjertelig kultur i New Zealand.

New Zealand

New Zealand fristet med sitt varme klima, noe kjent og kjært med en likhet til det norske landskapet, i tillegg til at skolesystemet er nokså likt det norske – både måten skoleårene er delt inn på og med tanke på pensum.  

– Det er skikkelig fint her. Det er ekstremt cinematic. Et tropisk klima og avslappende miljø gjør at jeg føler at jeg er på ferie hver dag.

Kerikeri High School

Som elev på Kerikeri High School kan man velge å delta på et helt unikt program som heter Academic Plus.

Hvis man velger å gå dette programmet så går man vanlig skole fra mandag-torsdag, og hver fredag bruker man hele skoledagen sin på en valgt aktivitet. Da kan man fordype seg i enten seiling, surfing eller hesteridning.

Man velger selv om man ønsker å delta, og eventuelt hvor mange terminer man ønsker å gjøre Academic Plus-programmet. Skoleåret er delt inn i fire termer, hvor man velger én aktivitet per termin. Oliver har valgt seiling.

En vanlig skoleuke for meg er timer fra 9-15 mandag til torsdag, og seiling på fredager. Jeg var usikker på om jeg ville velge realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi, og har derfor helgardert meg med engelsk, markedsføring og ledelse, matematikk R1 og fysikk.

Venner på tvers av fag

Det som er annerledes med skolen i New Zealand er at elevene velger selv hvilke fag de ønsker å ha på timeplanen sin. Elevene kan altså ha helt ulike timeplaner og ulik klasse i hvert fag. Man møter opp i klasserommet læreren underviser i og har mulighet til å få venner på tvers av fag.

Det er også skoleuniform frem til det 13. året ved Kerikeri High School. Han beskriver den generelle stemningen på New Zealand som veldig avslappende og rolig. Men på skolen er det viktig å følge de reglene som er satt av rektor.

– Hvis ikke kan du risikere å komme på deans’ kontor!

Gode minner helt fra starten

I midten av juli gikk flyet fra Norge til New Zealand og Oliver var offisielt en utvekslingselev. Han følte at han raskt tilpasset seg den nye hverdagen i New Zealand, men at det selvfølgelig var stunder hvor han savnet familien og vennene hjemme i Norge.

Mitt beste tips til deg som reiser på utveksling er å prøve å ta initiativ til å snakke med de lokale. Det har hjulpet meg veldig!

Fotball

Han ble kompis med en på fotballaget og ble så inkludert i vennegjengen hans. Det har gitt han muligheten til å  oppleve mange ting han ikke ville gjort om han kun hadde tatt kontakt med andre internasjonale elever.

– Vi er mye på stranda, treningssenteret og golfbanen som er midt i sentrum. I tillegg er det en kjøretur til større byer som Auckland med konserter og kulturelle opplevelser. Jeg anbefaler deg virkelig å ta styringen og gå utenfor komfortsonen! Det får du mye igjen for, forteller Oliver.

En annen fordel ved å bli kjent med lokale, var at han fikk jobb på det lokale supermarkedet. Hver torsdag og søndag er han på jobb sammen med flere andre elever i vennegjengen, og tjener penger til egen bil hjemme i Norge.

God oppfølging

Oliver føler han har blitt godt ivaretatt hele veien fra han meldte inn interesse om utveksling til han ankom New Zealand.

– Jeg har ikke hatt noen store utfordringer i det hele tatt, men de få gangene jeg har lurt på noe har jeg alltid fått svar veldig fort. Jeg er også veldig fornøyd med vertsfamilien min siden de har tatt meg godt i mot.

Han husker godt oppstartsmøtet med Akademiet Utveksling hvor han ble fortalt at man som utvekslingselev ofte går inn i skikkelig feriemodus når man ankommer destinasjonen sin. Når skolemoduset plutselig kommer, kan det for noen oppleves litt småkjipt. Da er det ekstra viktig å være åpen og imøtekommende!

– Plutselig står du der halvveis i oppholdet og alt er helt fantastisk. Du har blitt vant til den nye hverdagen med nye venner og en ny skole. Det er en skikkelig god følelse!

Novemberprogram, sommerferie og familiebesøk

Grunnet at lokale elever har eksamensperiode i november, og de internasjonale elevene ikke skal sitte akkurat disse eksamenene, så har Kerikeri et eget novemberporgram for de internasjonale elevene.

I starten var vi på surfing, seiling og opplevde kultureventer med maorier og masse annet spennende. Vi reiste rundt i hele november og opplevde noe nytt hver dag!

Fra desember til januar har elever på New Zealand sommerferie.

I sommerferien reiste han også på en organisert tur med et reisebyrå foreslått av skolen. Da fikk han en tour av hele sør-øya med strikkhopp og fallskjermhopp. Det ble også tid til late dager på stranda, trening og festivaler.

I januar fikk han besøk av hele familien.

– Det var veldig fint og se igjen familien og få utforske nord-øya sammen med dem!

Skolen tar godt vare på internasjonale elever

I tillegg til novemberprogrammet, har skolen en egen internasjonal avdeling med flere ansatte som har som jobb å følge opp internasjonale elever. Det har vært en trygget for Oliver og de andre norske elevene.  

– I løpet av et skoleår tar KeriKeri High School imot ca. 80 utvekslingselever, og er en av de skolene i New Zealand som tar inn flest internasjonale i løpet av et år.

Gruer seg til avskjed

Det er fortsatt lenge til hjemreise, men han har allerede begynt å smågrue seg litt til avskjeden med kiwivennene. Selv om det også blir hyggelig å komme hjem til vennegjengen i Norge.

– Det føles greit nå, men blir sikkert vanskeligere når datoen nærmer seg.

Han trekker frem flere gode minner fra utvekslingsoppholdet så langt, som da han og fotballaget reiste på en 10-timers busstur sørover og hadde «tournament week». Det har også blitt mange turer til Auckland, festivaler og konserter, surfing og strandliv.

– Man føler virkelig at man får oppleve alt New Zealand har å by på!

­Har du et tips til andre som vurderer utveksling?

Når jeg snakker med norske venner som vurderer utveksling lurer de på hvordan jeg klarte å bare reise fra alt. Da pleier jeg å si at man bare må gjøre det. Ikke tenke så mye – bare gjør det og ikke se deg tilbake! Det har jeg ikke angret et sekund på.
Meld din interesse

Kontakt Akademiet Utveksling