Perfekt resultat på vitnemålet

Hardt arbeid og fantastiske lærere: – Alle hjelper hverandre for å lykkes!

Maria Ezri Feness Berger har prestert å oppnå et perfekt vitnemål med karakter seks i alle fag og maks uttelling av tilleggspoeng. Hun roser studietid, trykkuke-systemet og det gode skolemiljøet på Akademiet Drammen.

Medisin, tysk og intens reiselyst

Drømmen har alltid vært å komme inn på medisinstudiet. Med snitt på 6,4 er drømmen uten tvil mulig å oppnå for Maria. Men aller først venter et spennende friår med reiser, venner og gode opplevelser.

Lysten på å lære tar nemlig ikke pause nå som hun er ferdig på videregående. Det første hun ønsker å gjøre under friåret er å ta turen til Tyskland, for å bo hos en venninne som studerer der. Da skal hun terpe enda mer på språket for å sørge for at det sitter skikkelig.

Jeg vil mestre det tyske språket ordentlig og én gang for alle, så jeg ikke glemmer det!

Hun håper også å få bodd litt i Spania, både for å lære seg litt spansk, men også for å oppleve noe «helt annet». Leve i et nytt land, med en annen kultur og kanskje bli med i en volleyballklubb.

Hun kunne også tenkt seg et opphold i Hellas for å jobbe som aktivitetsansvarlig noen måneder. Da hun var i Hellas i sommer, ble hun godt kjent med hotellet og de som arrangerte utflukter på fastlandet. Folkene, stedet og opplevelsene der ga mersmak.

– Det er jo så mye gøy og spennende man kan gjøre og oppleve, smiler hun!

Tiden på Akademiet

Som 15-åring hadde ikke Maria en gang hørt om Akademiet videregående skole. Hun fikk det tilfeldigvis anbefalt gjennom en bekjent hun forserte fag sammen med på ungdomsskolen.

Nå er hun glad for valget hun tok den gangen.

– Lærerne på Akademiet har gjort en fantastisk jobb hele veien. Jeg er så imponert over dem alle sammen, forteller hun.

Hun sitter med mange gode minner fra tiden på Akademiet:

­Miljøet på skolen har vært helt fantastisk både faglig og sosialt. Og så er det måten skolen er lagt opp på, som gir bedre forutsetninger for å få det til med studietid og trykkuke-systemet.

Akademiet VGS Drammen ble startet opp i 2005. Skolen har de siste årene vært den skolen i Norge med best læringsmiljø og høyest trivsel av samtlige skoler i Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse.

Hun synes studietiden på Akademiet har fungert utrolig bra.

I studietiden har hun kunnet bruke tiden på det hun selv ville og følte hun hadde behov for. Utnytter man denne tiden godt, slipper man også lekser eller egenarbeid hjemme etter skoletid, forteller hun.

–  På ungdomsskolen kunne jeg kjede meg i et fag fordi det var noe jeg allerede følte jeg kunne, mens jeg i andre fag måtte bruke mye tid hjemme fordi jeg burde hatt mer tid på skolen til det faget. Under studietiden på Akademiet er alltid lærerne tilgjengelige og man får virkelig fokusert på det den enkelte har behov for.

Også trykkuke-systemet synes hun er en helt fantastisk ting med Akademiet.

Der venner av Maria på andre skoler har fortalt at de kunne ha mange vurderinger i løpet av en uke, er det innført et system med kun én per uke på Akademiet.

– Hovedregel er én vurdering per uke, noen ganger to. Så er det én uke fri fra vurderinger. På Akademiet er det et jevnt trykk hele tiden, og ingen superhektiske eller superrolige uker. Det er godt planlagt og forutsigbart å være elev her, forteller Maria.

Føles som å være en del av et lag

Maria synes det har vært ekstra fint å føle at hun var en del av et lag hvor alle heiet på hverandre på videregående.

– Klassen og skolemiljøet har hatt mye å si for mine prestasjoner. Det er viktig å ha det bra for å kunne prestere. I klassen har alle vært nysgjerrige og hatt en interesse for å lære, sier hun.

Allerede i vg1 ble Maria en del av en slags kollokviegruppe, som har holdt sammen alle tre årene på Akademiet. Der kunne de diskutere fagstoffet høyt med hverandre i studietid og hjelpe hverandre med ulike skoleoppgaver.

– Da har vi hatt stor nytte av hverandre, og det har alltid vært god stemning, understreker hun.

Les mer om Akademiet VGS Drammen
Maria Berger

Velg etter interesse og lær deg å koble skikkelig av!

Man kan lure på hvordan det faktisk er mulig å oppnå så enestående vitnemålsresultater og samtidig klare å balansere fritidsinteresser, venner og deltidsjobb. Der har Maria et par gode tips:

– Det er ekstremt viktig å klare å koble helt av når du tar fri fra skolearbeidet, sier hun.

Hun forteller at hun har måttet være streng med seg selv, og har klart å «skru av» hjernen i helgene og i ferier.

– Jeg har vært flink til å jobbe fokusert med skole når jeg hadde bestemt meg for det, og legge det bort 100 % når jeg ville gjøre noe annet. Ta ordentlige pauser og ikke halvveis. Det er viktig å ikke gå og tenke på skole eller jobb når man har pause!

Studietid

Hun understreker hvor viktig det har vært å være streng på de områdene, for å ikke føle seg overveldet underveis. Hun har prioritert fritidsaktiviteter som tennis og pianotimer, og ikke minst venner og sosiale aktiviteter. I tillegg til det har hun hatt en deltidsjobb ved siden av skolen.

Så hjelper det å velge fag og studieretning etter interesse, ikke bare for å få det beste resultatet. Hun anbefaler å velge en studieretning og programfag som frister å lære mer om.

– Det hjelper alltid å like det du driver med, sier Maria.

For Maria var det realfagene som med sine tydelige to streker under svaret fristet, da studieretningen skulle velges i andreklasse.

– Det er nok også realfagene jeg har brukt mest tid på fordi det har vært de mest utfordrende fagene, som eksempelvis matematikk R2. Men jeg har trivdes med at det har vært et klart svar. Da føler jeg at jeg har kontroll, forteller Maria.

Les om Akademiet VGS Drammen

Kontakt Akademiet VGS Drammen