Hobbit-lignende hytte i New Zealand.
Akademiet Utveksling

Pernille reiste på utveksling i vg2 – Et fantastisk år!

Pernille Hodve Pedersen ville gjøre noe helt nytt, hun ønsket å reise og oppleve verden!

Meld interesse
– Jeg valgte å reise på utveksling fordi jeg var lei det «samme gamle» og jeg ville oppleve noe nytt! Utveksling var det beste alternativet.
For å se videoen, må du godkjenne cookies som omhandler markedsføring.

Sett foten inn i en eventyrbok

Turen gikk til Katikati College som ligger på New Zealands Nordøy.
Her starter du som elev i juli, rett etter deres vinterferie og du har sommerferie i desember og januar som er årets aller varmeste måneder. Naturen på New Zealand er både vakker og spektakulær. Du kan møte alt fra frodige grønne skoger og hvite strender til dramatiske fjellandskap med aktive vulkaner. – Det var noe nytt rundt hvert hjørne og jeg følte selv at det var som om jeg hadde satt foten inn i en eventyrbok, forteller Pernille. Hun legger til at det beste med å være på utveksling desidert var menneskene. – Det var fantastisk å møte så mange nye mennesker fra en ny og spennende kultur. Kulturen i veldig mange land er at menneskene er mye mer åpne enn det vi er her i Norge. Dermed kom det som et sjokk på meg, hvor varme og gode menneskene var! Du får et helt nytt perspektiv på livet rundt deg og sprekker den bobla vi har skapt for oss selv her i Norge.

Livet hos vertsfamilie på utveksling

Reiser du med Akademiet Utveksling er møte med vertsfamilen din det første som skjer når du ankommer New Zealand. Vertsfamilen møter deg allerede ved ankomst på flyplassen. Akademiet Utveksling bruker god tid på å «matche» elever og familie før elevene reiser. Det er også et tett samarbeid med mottakerskolen og dette sikrer at alle utvekslingselevene får svært god oppfølging. Pernille forteller at livet hos vertsfamilen var helt fantastisk. Hun sier videre at det å bo hos vertsfamilie kan virke litt skummelt på forhånd med tanke på at du skal leve med en helt ny familie, men at dette går veldig fint. – Livet hos vertsfamilie var helt fantastisk. De velger de beste folka til å bli vertsfamilier og du føler veldig godt ivaretatt. Jeg følte meg hjemme fra dag en. De tar deg altså så godt imot og det er ingenting å bekymre seg for.

New Zealand

New Zealand

I løpet av det første året ved Akademiet Videregående Skole bestemte Pernille seg for å tilbringe vg2 på utveksling. Valget falt på New Zealand, gjennom utveksling med Akademiet Utveksling som tilbyr utveksling til en rekke land for vg2-elever over hele landet.

Greit å vite

Som å komme inn på Galtvort

Pernille forteller også at møte med skolen gav en helt spesiell følelse. Alle New Zealands skoler har det som kalles et housesystem, hvor skolen er delt opp i fire hus som konkurrerer i ulike sportslige og kulturelle øvelser gjennom skoleåret. Da blir det lett å få assosiasjoner til Harry Potters magiske verden på skolen Galvort, hvor det også er delt inn i fire konkurrerende hus. Husene på New Zealands skoler har derimot god sports- og konkurranseånd, og bidrar til et godt elevmiljø og fellesskap. – Alle New Zealands skoler har det det vi kaller et housesystem så det er jo nesten som å komme inn på Galtvort! Det var utrolig spennende og det gjorde at du fikk er stor variasjon i hva de drev med på skolen og det skapte også en helt sinnsyk school spirit.

En litt annerledes skolehverdag

– Hverdagen på skolen i New Zealand har en del likhetstrekk med skolen i Norge, men noen ting kan være litt annerledes enn det du er vant med fra før. Det er kortere timer og alt går på engelsk, noe som kan være utfordrende i starten, men man vender seg fort til det.

Det er til tider også noe høyere forventninger, men det er også forståelse for at du er utvekslingselev. Jeg fikk veldig god kontakt med lærere og skolesystemet, noe som hjalp veldig. Skolen i New Zealand er bygget opp slik at du går sammen med elever fra 11 til 18 år. Det er forskjellige klasser, men det er ikke et like stort skille mellom ungdomsskole og videregående som det er i Norge. Skolehverdagen i New Zealand er også svært aktiv, elevene deltar i skoleidrett eller er for eksempel med i skolekorpset.

En trygg og sikker opplevelse

Akademiet Utveksling er opptatt av at du som utvekslingselev skal ha det så enkelt som mulig og at du skal føle deg trygg. Du får en egen veileder som følger deg opp og sørger for at du blir ivaretatt gjennom hele skoleåret. – Reisen ble lagt opp slik at det skulle være enkelt og minst mulig skremmende å reise. Maria, som er daglig leder i Akademiet Utveksling, ble blant annet med til flyplassen for å ønske meg en god reise og for å få de siste detaljene på plass. Hun hadde også veldig god kontakt med mine foreldre under reisen og du forsvant ikke et system. Det var konstant kontakt og det satte jeg veldig stor pris på. Om jeg hadde problemer med et fag så var ikke det noe problem i det hele tatt. Da tok jeg bare kontakt, så fikset de det med min skolerepresentant, og jeg trengte bare å ta det med ro. Det var veldig deilig å kunne stole såpass på organisasjonen jeg reiste med, og det takker jeg Akademiet Utveksling for.

Jente med surfebrett i vannet

Pernilles tips til deg som vil reise på utveksling

Mitt tips til deg som skal på utveksling er å ikke undervurdere hjemlengsel. Veldig mange forteller deg at det er så mye nytt at du ikke merker noe til hjemlengselen i det hele tatt, men det er ikke alltid tilfellet. Da handler det om å rette seg opp i ryggen, se framover og tenke det at du skal se de hjemme igjen. Du har kontakt med dem, men nå handler om deg og ditt år. Det er greit å føle seg litt alene og litt ensom nå og da, men da gjelder å søke kontakt med andre mennesker for å få den støtten du trenger. Når det går over er det nesten vanskeligere å dra hjem igjen, sier Pernille med et smil. Hun er også tydelig på at hun desidert vil anbefale Akademiet Utveksling til enhver som skal på utveksling. – De er utrolig profesjonelle og imøtekommende og de legger det opp sånn at jeg best mulig for deg som elev, avslutter Pernille.

Meld interesse

Aktuelt