Celina kjører taubane i Canada
Canada

Celina fyller dagene med ski, skole og venner i Whistler, Canada!

– Jeg er veldig glad i naturen og kanskje vinteren spesielt. Her er folka helt unike! Celina synes livet i Whistler er supert og bruker dagene på skole, venner og «pudderjakt».

Meld interesse

Foretrekker vinter og snø

Celina så først for seg et år på utveksling i USA – og helst California. Drømmen om å leve litt som i en klassisk amerikansk high school-film var sterk.

Så kom hun over Canada, Whistler og Akademiet Utveksling. Da måtte hun tenke seg om:

Hva er det jeg egentlig har mest lyst til? Jeg gleder meg jo utrolig mye til å stå på ski om vinteren, liker fin natur og en hverdag fylt med utendørsaktiviteter. I California er det ikke snø en gang, og Whistler er et skikkelig populært skisted.

«Dette virker som en god deal», tenkte hun.

I Canada er sport og friluft en naturlig del av skoledagen, samtidig som Vancouver ligger under en time unna med sine 600 000 innbyggere og storbyfasiliteter.

Sea to Sky

Så bestemte hun seg for Canada og skoledistriktet «Sea to Sky». I dette området kan man få plass i enten Squamish, Whistler eller Pemberton, som alle er byer i nærheten av Vancouver og ligger i British Columbia.

Celina går på Whistler Secondary School, det er omtrent 500 elever som går her, fra 8-12.trinn.

– Man sender inn en prioritert ønskeliste og får plass. Jeg ble kjempeglad da jeg fikk plass i Whistler!

Vertsfamilien

Hun trives utrolig godt med vertsfamilien sin.

– Da jeg fikk tildelt familie, tok de kontakt med meg i forkant. Faktisk snakket vi sammen på telefon to ganger før jeg reiste. De fikk hilse på foreldrene mine og jeg fikk omvisning i huset.

De gjør en veldig stor innsats for at jeg skal føle meg så komfortabel som mulig. Det er veldig hyggelig!

Med en jevnaldrende vertssøster var hun i starten usikker på om de ville bli en god match eller ei.

– Hun er virkelig min beste venn og vi er veldig mye sammen. Vi har rom i ulike etasjer, slik at vi får litt «space», men vi har virkelig funnet tonen. Hun er fransk og skal flytte tilbake til Frankrike etter hvert, det gjør det enklere å møtes fremover også.

Celina med venner poserer foran OL-ringene i Canada

Hun forteller at de fleste internasjonale elevene kommer fra Tyskland, Spania og fransktalende land som Frankrike, Belgia og Sveits.

– Det som overrasket meg er hvor lite oppmerksomhet vi utvekslingselever fikk i starten. De er rett og slett så vant til at det kommer internasjonale elever hit, at det ikke er så eksotisk som man skulle tro. Man må ta initiativ til å bli kjent med folk, men kanadiere er utrolig åpne og veldig hyggelige, understreker hun.

Celina opplever at den største forskjellen mellom nordmenn og kanadiere er at vi nordmenn er mer «rett på sak». Da hun kom tilbake til Canada etter juleferien hjemme i Norge, fikk hun beskjed om at hun var blitt veldig direkte.

– I Canada bør man starte med å spørre hvordan folk har det. Slike høflighetsfraser har ikke vi nordmenn alltid tid til.

Elsker «Outdoor Education» og pudderjakt

I det første semesteret i Canada tok hun de fagene hun trenger for å få året godkjent. Hun er glad for å være ferdig med for eksempel matematikk.

– Jeg har aldri vært noe særlig fan av matte, men her følte jeg at jeg faktisk fikk det til. Skolemodellen hjalp meg med å jobbe konsekvent med faget, og da ble alt mye enklere.

Noen fag må hun likevel ta opp når hun kommer hjem, fordi det er en forskjell i pensum og skolesystemet. Det var også en av grunnene til at hun valgte Canada fremfor USA – ettersom hun tar idrettsfag hjemme i Norge, er det enklere å få godkjent et år i Canada vs. USA. Hun understreker at selv om det er litt stress med fagene, er det absolutt verdt det.

Dette semesteret har jeg fag som psykologi og outdoor education. Vi har allerede begynt å gå randonee-turer og vi var oppe i fjellet i forgårs på jakt etter puddersnø. Det var kjempegøy!

I Outdoor Education lærer elevene blant annet å bruke sikringsutstyr, «best practice» ved skredfare, førstehjelp ved hypotermi, og praktiske øvelser som å sette opp tarp på tur. Når snøen smelter blir det flere turer i fjellet med klassen, til fots og med telt i sekken.

To jenter og en mann i alpintutstyr smiler til kamera fra skibakken

Celina elsker å stå på ski, men sier at kanadierne gjør det litt annerledes enn vi gjør i Norge.

– Alle kjører utenfor løypa og alle er overalt. Vi er ikke i preparerte løyper her. Det er litt mer å tenke på når man kjører her og jeg lærer utrolig masse hver dag. På søndager er vi på ski med en mindre gruppe folk og en egen guide. Da er vi på konstant pudderjakt!

Celina synes dette har vært den beste måten å bli kjent med Whistler Backcomb-fjellene!

Meld interesse

Skolelivet og aktiviteter

Skolen starter ca. kl. 9 om morgenen og varer til rundt kl. 15. Etter det er det lekser og skolearbeid, før det er tid for aktiviteter.

– Jeg synes folk her er veldig aktive. Det er vanlig å drive aktivt med to eller tre idretter på en gang. Det går for eksempel både i alpint, surfing og volleyball. I tillegg er ishockey utrolig stort her i Canada.

Celina har stort sett drevet med individuell idrett hjemme i Norge, men da hun ble med på skolelaget i volleyball fikk hun øynene opp for lagidrett. Senere ble hun med på try-out for det lokale volleyballaget i Whistler og har vært med på kamper, treninger og til og med samling i Vancouver.

– Det er fint å være i et team og kjenne på lagfølelsen. Vi jobber mot det samme målet!

Den amerikanske vibben

Selv om hun nå bor i en relativt liten by – det bor ikke mer enn 10 000 mennesker i Whistler, får hun kjenne litt på den typiske amerikansk high school-filmstemningen likevel.

– Stemningen på skolen er akkurat som på film. Det skjer masse gøy hele tiden, vi har gule skolebusser, skoleskapene er like og vi har en stor felleskantine.

Jeg og en venninne tok et gammelt laken og fant frem blåmaling, og kledde oss ut som smurfepappa og smurfeline.

Hun forteller også at høytider er viktige i Canada, akkurat som i USA. Under Halloween, Thanksgiving og julen pyntes hele byen til fest. På skolen markeres også slike høytider.

– På Halloween var det konkurranse om best utkledning på skolen. Da ble kantinen utstyrt med en scene og alle deltok i konkurransen. Jeg og en venninne tok et gammelt laken og fant frem blåmaling, og kledde oss ut som smurfepappa og smurfeline. Det var skikkelig moro, men det var selvfølgelig ekstra gøy at vi vant konkurransen!

to jenter som har kledd seg ut som smurfer

Tidsforskjellen er en utfordring

Celina synes det er helt supert på utveksling og føler det har gått veldig bra hele veien.

– Jeg har ikke FOMO (fear of missing out) og har snakket med flere som sier det samme: Når du kommer hjem er alt akkurat slik som da du dro. Det er jo på en måte de som har «misset out» og ikke meg. Jeg får jo oppleve kjempemasse på utveksling!

Den største utfordringen, slik hun ser det er tidsforskjellen. Lørdagene er holdt av til telefontid hjem med både familien, venner og kjæresten.

Faktisk får hun besøk om ikke lenge av faren sin og kjæresten sin. Da skal hun vise frem hva Whistler har å by på!

Les mer om utveksling til Canada

Opplevelser for livet

Hvis hun skal trekke frem noen av de flotteste minnene hun har fått så langt, må det være den aller første helgen, hvor hun og et par venninner sykler rundt og så forskjellige innsjøer og sjekket ut hva den lille byen hadde å by på.

– Vi dro opp i fjellet og fikk se den flotte utsikten. Vi har også kjørt firhjuling og prøvd strikkhopp!

Ellers gleder hun seg enormt til hva Outdoor Education spesielt, og andre termin på skolen har å by på.

– Det blir nok masse spennende friluftsliv! Her får jeg virkelig oppleve naturen ordentlig. 

Finn ut hva som passer deg best

Hennes beste tips til fremtidige utvekslingselever er å bruke god tid på research.

– Kjenn etter hva du har mest lyst til. Liker du tropisk natur, kan kanskje New Zealand passe bedre for deg, har du lyst til å lære spansk, kan det være lurt å reise til Spania osv. Tør å velge det du har mest lyst til!

Hun forteller også at selv om det kanskje er klisjé, så er det viktig å være åpen.

– Bli kjent med lokale elever og ikke bare andre internasjonale elever. De fleste sier at du må distrahere deg fra hjemlengsel dersom den kommer. Jeg synes det hjelper å ringe hjem. Man må akseptere at man er langt hjemmefra. Snakk med vertsfamilien din, skolen din og venner dersom du synes noe er vanskelig.

Men glem ikke at ting blir bedre. Virkelig! Den første perioden er alltid den tøffeste.
Meld din interesse

Kontakt Akademiet Utveksling