Studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi
I en verden som bombarderer oss med informasjon, er en av fremtidens viktigste kompetanser å kunne skille mellom sant og falskt. Vi må kunne beherske kritisk tenkning, som å kunne søke etter relevant informasjon fra ulike kilder og anvende kildekritikk. Dette lærer du på studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi.
Er du nysgjerrig på hvordan samfunnet egentlig fungerer? Hvorfor du reagerer og tenker som du gjør? Hvorfor er det konflikter i verden? Eller hva som skjer når noen bryter samfunnets lover og regler? I dette programområdet, vil du kunne fordype deg i fag som for eksempel:
- Psykologi
- Sosiologi
- Engelsk
- Markedsføring
- Entreprenørskap
- Rettslære
Programfagene som tilbys varierer fra skole til skole.
Med kompetansen du får i dette programområdet, vil du kunne studere videre på universiteter og høyskoler innen retninger som for eksempel psykologi, rettsvitenskap, økonomi og administrasjon, sykepleie, språk, statsvitenskap, pedagogikk og markedsføring pluss mange andre alternativer.
Hvorfor velge studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi?
Dette er vesentlig for aktiv deltakelse i informasjonssamfunnet. I flere av fagene vil du få praktisk innføring i vitenskapelige metoder og du vil få muligheten til å gjennomføre egne forskningsprosjekter.
Kommunikasjon- og samfunnsfaglinjen er en forberedelse til humanistiske fag og samfunnsfag, og vil kunne hjelpe deg til å orientere deg i en verden preget av internasjonalisering, hurtige teknologiske endringer og nye kommunikasjonsformer. For å klare dette blir det stadig viktigere å ha kultur- og språkkunnskap.
Hvem passer språk, samfunnsfag og økonomi for?
Dersom du er interessert i temaer relatert til kultur og samfunn, og samtidig har et anlegg for språk, vil studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi være et godt valg for deg.
Lærerne tar seg tid til å hjelpe, og man får mer motivasjon til å holde på med skole dersom lærerne også viser interesse i faget. Det smitter over på elevene! Det er også veldig fint å kunne disponere tiden selv og fokusere på det vi selv ønsker.
Hva kan du bli?
Programfaget språk, samfunnsfag og økonomi gir deg generell studiekompetanse. Med generell studiekompetanse har du mulighet til å velge de aller fleste studietilbud ved høyskoler og universiteter. Du vil også få et godt grunnlag for videre studier innen for eksempel litteratur, kultur, fremmedspråk, samfunnsfag eller økonomi.
Tar du høyere utdanning etter videregående, kan du bli:
- Kommunikasjonsrådgiver, journalist eller markedsfører
- Ingeniør, jurist eller økonom
- Lærer, psykolog eller forsker
Du kan også velge andre utdanningsløp. Med generell studiekompetanse har du mulighet til å søke de aller fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Vg1 studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi
Velger du, består det første året på vg1 av fellesfag som utgjør 30 timer per uke. Norsk 4 timer, matematikk (praktisk eller teoretisk) 5 timer, engelsk 5 timer, naturfag 5 timer, fremmedspråk (nivå 1 eller nivå 2) 4 timer, samfunnsfag 3 timer, geografi 2 timer, kroppsøving 2 timer.
Vg2 og vg3 studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi
På vg2 og vg3 velger du fordypning i programområde for samfunnsfag, språk og økonomi. Fellesfagene blir da redusert til 15 timer per uke og programfagene utgjør de resterende 15 timene per uke. Programfagene er på 5 timer, dette innebærer at det er 3 programfag på vg2 og vg3.
Hvis et av programfagene overlapper med et av fellesfagene vil du ha programfaget fremfor fellesfaget, og får dermed flere programfag. Minst to av programfagene må være innen det valgte fagområdet, da du må ha riktig mengde fag i godkjent kombinasjon for å få vitnemål.
Programfag kan være:
- Engelsk
- Entreprenørskap og bedriftsutvikling
- Fremmedspråk
- Kommunikasjon og kultur
- Markedsføring og ledelse
- Medie- og informasjonskunnskap
- Reiseliv og språk
- Samfunnsøkonomi
Utdanningsprogrammet tilbys ved følgende skolesteder:
Fokusområde
De to mest vanlige retningene innen studiespesialisering, er realfag og språk, samfunnsfag og økonomi.
Mentor og studietid
Mentor hjelper deg med å jobbe selvstendig og disiplinert, og veileder deg gjennom videregående.
Macbook
Som elev på Akademiet får du en Macbook* som arbeidsverktøy. Den får du beholde etter tre år hos oss.